Маргарита Цветкова

На 15 юли в нашия град бе на посещение хор „Синчец” от гр. Ступава, Република Словакия. Между двете общини има договор за сътрудничество.  Гостите посетиха клуб „Доверие”, където се срещнаха с неговите членове. На входа бяха посрещнати от председателката Милка Георгиева с хляб и сол и китка здравец.
Кирил Иванов – председател на общинската организация на пенсионерите, ги приветства с „Добре дошли” и разказа за община Своге. Зузана Мазанцова – ръководител на хора, подари на клуба компактдискове с коледни песни в тяхно изпълнение. Людмила Петрова – автор на книгата „Доверие за доверието” – посветена на клуба, разказа за неговата дейност. Певиците получиха по един екземпляр от книгата.
След деловата част членове на клуба и гостите изпълниха по няколко песни. Със свои изпълнения се представиха и изявените певици от Свидня Василка, Филатка и Иванка.


След срещата членовете на хора и домакините се отправиха към храма „Св.св. Петър и Павел”. Тук хор „Синчец” изнесе концерт под диригенството на своя ръководител Томаш Шему. В концерта се включи и свогенският църковен хор с ръководител Снежана Сандова.
В заключение преводачката от гр.Ступава Дарина Младенова, която е свогенска снаха, заяви, че този концерт се посвещава на дружбата между Словакия и България и най-вече – между градовете Ступава и Своге.
Изпълненията на словашкия хор ще оставят трайни спомени у хората,  посетили концерта.