На 12 юли се получиха  поредните количества от интервенционните помощи от ЕС за социално слаби. Всеки правоимащ ще получи 5 к. ориз, 2 кутии постни лозови сърми, 1 кг. грис, 3 опаковки спагети, 6 пакета нишесте, 3 кутии вафли- приблизително по общо 12 кг. на човек. На този транш те се раздават на хората, които са получавали помощи за отопление през последния зимен сезон. На следващия транш – от 15 август, същите продукти  се полагат и  на майките, които получават майчинство от Агенцията за социално подпомагане, както и семействата на деца – инвалиди. Третият транш е през ноември. Сега общо 982-ма жители на общината ще получат такива помощи.


Людмила Петрова – председател на Общинския съвет на БЧК, благодари на МБАЛ за предоставеното помещение, където да се съхранят и раздадат количествата за града. В селата също ще бъдат раздадени на съответните категории социално слаби. Все още не е осигурен превоз за това, но г-жа Петрова се надява кметовете и кметските наместници да проявят активност и да съдействат както досега.
Голяма група социално слаби жители на града дойдоха на 13 юли в сградата, в която щяха да се раздават помощите. Докато чакахме това да започне много от тях споделиха своето мнение. Мария Костадинова: „Доволна съм, защото хората от БЧК ни помагат и винаги са сърдечни”. Росица Петрова: „Тези хора са единствените, които ни обръщат внимание и се грижат за нас”. Иванка Петрова и Райна Богданова: „И миналата година взехме помощи и сме доволни.”