За втора година 11 деца от Бов израстват в поведението си, успеха, отношенията с околните и съучениците си. Това са членовете на клуб „Млад рицар”.
Децата са от Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” – Гара Бов, избрани са за отличен успех и дисциплина и имат възможност да се докоснат до нещо ново и изключително приятно.
Този клуб се създава и развива с подкрепата и с помощта на командерия „Св. Иван Рилски” към Велик приорат – България. Децата с достойнство носят званието Млад рицар и Млада дама. До тях и през настоящата година неотлъчно бяха Иван  Иванов – почетен командер на командерията, Иван Дочовски – настоящ командер, Борис Димитров, Юлиян Георгиев, Моника Пенчева.
Дейността на участниците в клуба е разнообразна и градивна. Всяка учебна година председателят Невена Петрова изготвя план-програма за предстоящите мероприятия, а членовете на клуба имат възможността да изкажат мнения и да споделят предложения за своята работа. Всеки от тях е следен прецизно за положените усилия в учебния процес и тогава, когато успехът от учебните занятия е под оценка 5.00 членството в клуба се замразява.
Водени от мотото „Засади дърво – остави следа” през месец април  в двора на училището младите рицари и дами засадиха осем кедрови дръвчета, дарени от Горско стопанство – Своге.  Всяко дете получи дръвче, което засади само и за което ще се грижи занапред.  До всяко от дръвчетата бе поставена табела с името на детето, което го е засадило, а и птичките в училищния двор също не бяха забравени – за тях членовете на клуб „Млад рицар” сглобиха и лакираха осем къщички за птици.
В процеса на работата си децата бяха запознати с характерните животински и растителни видове в родния си край, бяха обучени в конна езда, стрелба с лък и арбалет, скално катерене. Имаха удоволствието да посетят Националния природонаучен музей и футболен двубой в столицата.  Младите рицари и дами бяха и част от юбилейните празници на Бов – „За да ни има и след нас дори”. Те се вживяха успешно в ролята си на актьори, като представиха постановката „Сродяване” на Людмила Петрова в един от празничните дни.
Учебната година за клуб „Млад рицар” приключи на 12 юни с провеждане на последно мероприятие и  отчет на дейността. Редиците на клуба напуснаха трима членове поради навършване на пределната възраст за членство, но бяха приети и трима нови постуланти. Напусналите  останаха почетни членове на клуба с възможността да присъстват на бъдещите мероприятия, но не и да участват при взимане на решения за неговото управление. На специалната церемония във ферма „Чемерник” бе избран нов ръководен орган и бе награден най-добре представилият се участник за изминалата година.
Всички  очакват с нетърпение  новата учебна година.  Новоприетите членове  – за да се докажат, а останалите – за да затвърдят името си в клуба. За всички членове е въпрос на чест и привилегия да са част от редиците на клуб „Млад рицар” в Бов.

1 коментар