Детски фолклорен ансамбъл”Церовче” – посланик на българската култура в Братислава

От 23 до 27 юни  детски фолклорен ансамбъл „Церовче” при НЧ”Христо Ботев” с.Церово, с ръководители Мая Манолова – на танцовия състав, Снежана Сандова – на певческата група и корепетитор Петър Славков, взе участие в 14-ти международен фестивал на детските фолклорни ансамбли в гр. Братислава, Република Словакия.


Във фестивала участваха и детски състави от Полша, Русия, Беларус, Италия, Турция и състави на домакините. Децата от „Церовче” се представиха отлично и заслужиха аплодисментите на публиката. По време на фестивала бяха изнесени 5 концерта, като единия ден имаше и дефиле в стария град, което завърши пред кметството.Там всички участници бяха поздравени от зам.- кмета на града,а на площада нашите самодейци завиха кръшно българско хоро, развявайки националния трибагреник. В него се включиха всички участници във фестивала  и то се превърна в едно пъстро интернационално хоро.
Българските участници впечатлиха гостите на фестивала с чудесната си игра, звучните песни и колорита на българските носии.Чест и гордост за нас беше поканата да закрием фестивалната програма на галаконцерта, защото винаги най-добрите закриват.Плътно до нас през цялото време бяха преподаватели от българското училище в Братислава, с които установихме много топли и приятелски отношения.Получихме и специални поздравления от представител на българския културен център в Братислава.
За всички участници беше осигурена богата културна програма, в която бе включено разглеждането на природни и исторически забележителности на Братислава и околностите.На следващия ден, след приключване на фестивала се отправихме към Виена, където разгледахме историческия център и се позабавлявахме в увеселителния парк Пратера.Така доволни и щастливи потеглихме към България. Децата се завърнаха в родината, изпълнени с впечатления от гостоприемството на словаците и с много нови приятелства с децата от другите държави.
Читалищното настоятелство изказва най-сърдечна благодарност на всички участници  и техните ръководители за това, че дадоха всичко от себе си за достойното представяне.Сърдечни благодарности и на спонсорите, с чиято подкрепа се осъществи това турне -Община Своге, Христо Йовов, Кирил Трифонов,  ”ВЕЦ Своге”АД, „ЕКОИНМАТ” АД, ЕТ”Жанет”- Жанета Димитрова, ЕТ ”Ан-транс”, ЕТ”Билкотранс”, ЕТ”Бомба-77”, Данаил Янакиев, БСП-Церово, Даниел Григоров, Васил Анков, Димитър Михайлов, Николай Ангелов, Петър Ненков и тези, пожелали да останат анонимни.

Христина Георгиева, секретар на читалището
снимка: Пенчо Георгиев