Цвета Порязова

Негово Превъзходителство посланикът на Франция у нас Филип Отие посети Гара Бов на 11 юни. Той бе гост по повод Празници на Бов, 2011. На срещата известният археолог проф. Николай Овчаров разказа за големия сблъсък на Средновековието, който се случва в началото на ХІІІ в. и предопределя съдбата на Източна Европа – четвъртия кръстоносен поход и битките между цар Калоян и рицарите на император Балдуин. В тази връзка той отдели място и за обяснение на  имена на български селища,включително и Бов, за които има легенди,че са свързани с тази част от историята.
„Две селища имат основание за размисли – Бов и Кондофрей – каза той. – Това е хипотеза, която тепърва предстои да бъде доказвана”. След неговия разказ/ поместваме част от него отделно/ към френския посланик и проф. Овчаров бе отправена молба от името на бовчани да помогнат да се стигне до истината и да се установят връзки с едноименното селище от Франция.
Н.Пр. френският посланик благодари за приема и изрази мнение, че  това посещение се вписва в установената вече традиция, защото двамата му предшественици също са идвали в Бов.


„За един посланик посещение в селище като Бов може да се дължи на лично любопитство, такъв е и моят случай – каза той. – Но то е и част от професионалните ми задължение като представител на Франция в рамките на сътрудничеството. Въпросът е какъв смисъл да придадем на това далечно минало, което ни обединява, но това да бъде актуалното му отражение в днешна обединена Европа.