– Започвал съм от нулата вече три пъти. Никой нищо не ми е дал, каквото съм постигнал съм го направил с главата и ръцете си. И разбира се, в каквото съм сгрешил, пак никой не ми е виновен. Започнах с производството на пълнозърнест хляб – първият в страната, после се занимавах с киното в града. Оттогава  дейността ми е извън Своге. Когато сме говорили с различни хора за града, винаги съм го хвалил. Над 20 г. вече живея тук.

Това, което мога да кажа, е, че, докато Емил Иванов беше кмет, Своге се разви и стана красиво място. И това май си остана единственият период за града, когато нещо се правеше. Кое е важно според мен? Тук

ТРЯБВА ДА СЕ СТИМУЛИРА РАЗВИТИЕТО НА ДРЕБНИЯ БИЗНЕС

На големия бизнес нищо не може да му попречи, стига човек да има идея и ум да я осъществи, може да я реализира където и да било. Винаги, когато съм имал възможност, съм казвал едно нещо на кметовете – и на Емил Иванов, и на сегашния кмет, че ограничаването на пазара в четвъртък  ще засили възможностите на дребния бизнес в Своге.

А ЗАЩО СВОГЕ ДА НЕ  ПОСРЕЩА ТУРИСТИ?

Да се използват  природните дадености трябва да е основна задача на всеки, който управлява този град. Това е прекрасно място, което винаги е имало туристически потенциал. Още от преди Освобождението тук са идвали заможни хора. Например в Искрец, който е известен открай време.
ВЕЦ-овете, които се строят, ще допринесат страшно много за това. Една аналогия с Панчарево, което е много по-мръсно, разположено на много по-грозно място, но е туристически център. Има скъпи имоти, скъпи вили и защо? Заради едно кално блато. Трябва да си представи човек какво може да направи една верига от 9 езера! В този смисъл перспективата за Своге е именно туризмът.Градът няма селски вид, хората нямат селски манталитет. И това се дължи на близостта до София.
Следващият кмет, който и да е, трябва

ДА ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ ПРЕДИ ВСИЧКО НА ИНФРАСТРУКТУРАТА

Тя е работа на кметовете. Ако има добра инфраструктура, бизнесът сам ще дойде, дори едрият бизнес. Трябва да има един „грамотен” път от София до тук. Това са 20 км. от Нови Искър, който, доколкото знам, отдавна е одобрен за рехабилитация. По него не се работи  поне  2 г., освен да се закърпят няколко дупки и то най-некачествено – с лопати се хвърля асфалт от камиона. Това е просто разхищение на средства – нищо повече.
И ако някой кмет каже, че този път не е негова работа, какво да говорим за улиците и междуселските пътища?
Останалото е информационна инфраструктура, която до голяма степен съществува – интернет пренос, телевизия, радио, телефони и т.н.  Положението тук не е по-лошо от другите градове. Но питам още – защо в Своге има само един супермаркет и то от най-лошите, бих казал. От 3 г. се говори за строителството на „Пени маркет”, защо не се прави?
Като се говори за всичко това, естествено е да се каже, че много от нещата биха се променили при наличието на повече пари. А как ще дойдат те –

С АКТИВНА РАБОТА НА ОБЩИНСКАТА УПРАВА

През 2010 г.  Националното сдружение на общините се похвали, че има 7% усвоямост на европейските фондове. За предишната година са били само 4%. За тази година оптимистичните планове са за 11% усвояемост. Да ти дават пари, безвъзмездни и теб да те мързи да си напишеш проектите при положение, че проектите на общините се гледат през пръсти.Това не е само мое мнение. Би трябвало Общината да разполага с необходимите специалисти, ако не са квалифицирани – да се ползват услугите на външни консултанти.
Фирмата ми работи активно с общините – изграждаме настилките на детски и спортни площадки, болници, училища. Знам къде какво е постигнато. Няма община – дори дребна, където да няма поне по 1,5-2 млн. лв. ,получени по европейски програми. И те са свързани не с канализации и пътища, тъй като канализациите и пътищата са нещо, което дори не трябва да се обсъжда – то е жизнено необходимо и кметовете трябва да си действат по министерствата, за да го има!
От тук – натам има проекти за развитие на селските райони , „Красива България”, за болниците и училищата… Има общини, които са получили  между 11 и 15 млн. лв. годишно по такива проекти.
Знам големия проблем – по европейските програми се финансира  до 90%. Общините трябва да осигурят останалите средства.

ЕДНА ОБЩИНА ТРЯБВА ДА СИ НАМЕРИ ИЗТОЧНИЦИ ЗА ПРИХОДИ

Това са данъците, наеми на общински земи, сгради и т.н. Но те не стигат, затова  кметът няма какво да прави в кабинета си – той трябва да се вдигне, да търси и като се прибере в петък  да каже: „Успял съм да направя това или друго”. Нека да „виси” пред вратата на един, втори, трети, четвърти  министър и да опита да намери държавно финансиране. При положение, че са ги вкарали в позата на молители /за това са си виновни те/, ще трябва да се молят.
Затова като искаш да станеш кмет, трябва да си готов да го правиш. Не е тайна, защо  някои хора искат да стават кметове. Заради невисоката заплатата ли? Ясно, че заради другите възможности. Нямам нищо против и нека никой да няма нищо против да бъде така, стига да се прави нещо за селището, за общината.
И друго – когато човек се кандидатира за кмет, той трябва

ДА ИМА ВИЗИЯ КАКВО ЩЕ СЕ ПРАВИ

през тези 4 години. Трябва да има  стратегия за това. И когато прави платформа – не да обещава пенсии, защото те не зависят от него, а да каже какво иска да направи и как. Да вземем нещо наглед елементарно – погледнете сградите в града. Навсякъде по света не е разрешено да имаш имот и да не го поддържаш. Поне отвън, вътре собственикът да го остави ако иска като кочина. При нас е обратно – вътре е ремонтирано,подредено, а от вратата навън – кочина. Привеждането на имотите в съответствие с евронормите е важно и задължително. Не се казва на хората, че България много скоро ще отнесе глоба за това. Да не говорим за панелните блокове.
Една кметска управа има всички инструменти, за да направи това. Не й трябва държавна политика, законът е налице. Да не говорим за незаконното строителство. Такова е дори да си остъклиш самоволно терасата.
На мен лично ми е все едно кой е кметът. Животът си върви. Ако не върши работа положението ще става все по-лошо.Това, което е направено, постепенно ще се руши. Не знам обаче кое ще накара хората да работят, това е големият проблем – мързелът, липсата на квалификация. Ако нещо трябва да бъде стимулирано, то е точно това.
Всички искат да се сравняваме с Америка. Само че средният американец работи 12 ч. на ден, има картонена къща, две коли и работа минимум на две места и в най добрия случай – барбекю в задния двор. Средният германец си позволява посещение на ресторант два пъти годишно. А ние висим по кръчмите. Бих изпратил всеки, навършил 18 г., в чужбина, да постои там и да се научи да работи. Говори се, че в Германия средната заплата е 2500 – 3000 евро, но след като си плати човек данъците остават 1200 – 1 500 и  с толкова пари едва се плащат сметките. При нас нискоквалифицираните живеят като царе в сравнение  с тези в Западна Европа  и САЩ.
Много неща трябва да се променят и в България, и в Своге, което е част от нея. Дай, Боже, следващият кмет първо да има поглед върху това – какво иска да се направи,  да е работлив и умен.
Най-лесно е да се каже, че няма пари. Винаги е възможно, ако някой се погрижи както трябва, пари да се отпуснат или да се намерят…

5 Коментара

  1. Тъпите Свогенци ще узаконят корупцията на Янкуловият род и Депесара депутат!

  2. @ viktor
    Много добре казано, само че аз лично не вярвам някой бизнесмен, стъпил стабилно и развиващ своя бизнес, да иска да става кмет. Практиката показва, че като цяло в БГ ние смятаме КМЕТ-ът за професия. Буквално има хора, които цял живот са работили КМЕТ. Емил Иванов „допринесе“ много за Община Своге – продаде на безценица безброй имоти на хора от ДПС, които му се отблагодариха с депутатско място. Нека не ни изневерява паметта и отново да си прочетем някои статии…
    http://temanews.com/index.php?p=tema&iid=53&aid=1388

  3. Точно пък Емил никога не е бил от контингента на никоя партия, хората си гласуваха за него, като за личност.

  4. Град Своге наистина се нуждае от добър и опитен кмет, някой, който да познава проблемите на своите съграждани. Помня времето когато Емил Иванов беше кмет и не виждам с какво е допринесъл за града в цялостен аспект?! Точно обратното! Превърна цялата община Своге в частна фабрика за източване на пари и шуро-баджанашки кръг, който оптимално да усвоява нашите пари! До кога ще продължи тази организирана мафиотска структура!?! Силно се надявам, че следващият кмет няма да е от контингента на червената партия, нито такъв като онези „сините“, които съвсем скоро ги видяхме в дружеска прегръдка с кръвните си врагове… Ха дано следващият ни управник да не излезе поредната, спусната от горе партийна марионетка! Считам, че това трябва да е представител на бизнеса,не- задължително от Своге,нека да е от общината. Човек с име, милеещ за всички от региона, човек създал, развил и съхранил бизнеса в региона, дал препитание на много хора от общината….