Цвета Порязова

– Г-жо Димитрова, в навечерието на 24 май се връщаме към един доста нашумял в последните месеци проблем с НЧ „Градище 1907”, свързан с подписки и проверки по неговата дейност и финансово състояние. Ръководството на читалището и екипът му старателно избягваха да дават публичност на своята позиция по тези въпроси до момента. Какъв е  коментарът Ви днес за всичко, което се случи?
– Първо ми позволете да честитя празника на всички колеги, на всички, свързани истински, а не само на думи с духовността, културата и просветата. Бъдете здрави, истински и искрени в онова, което правите и тогава никой и нищо не може да ви спре. Убедена съм, че хората, които разпознават себе си в тази визитна картичка, са онези достойни хора, които творят духовното наследство на нашия край и успяха през последните месеци да запазят недокоснато своето отношение и мислене към една от най-старите институции в града – НЧ „Градище 1907”.
Сега на въпроса Ви, с предварителната уговорка, че онова, което ще прочетат читателите, не е само лично становище, а  позицията и мнението на цялото ръководство на читалището, на екипа му, на художествените ръководители и всички, за които то е ежедневие и съдба.


Дано не отегчим хората, но след толкова мълчание е редно да проследим накратко хронологията на онова, което се случи в читалището през последните шест месеца. В оперативен порядък нещата протекоха в следния ред: първоначално в ОбС – Своге, с копие до Областна управа и Министерството на културата бе депозирана подписка от група граждани, силно притеснени от „кризата и злоупотребите” в читалището. Само за яснота – същата не бе внесена официално до Настоятелството на читалището.
На срещата, проведена с членовете на комисията по култура в ОбС, на която присъстваха и други общински съветници, от наша страна бяха предоставени всички документи, опровергаващи обвиненията в подписката /същите документи бяха предоставени и в комисията в областната управа/.
На онзи етап ръководството на читалището реши да не дава публичност на случващото се, разчитайки на разумен диалог с отсрещната страна. Такъв не успя да се получи, въпреки усилията ни в тази посока.
Явно, неполучили очаквания резултат от първата си „изява”, двете идеоложки на събитията – госпожа Василка Исаева и госпожа Мая Манолова – Ташунова, водени от  „голяма любов и загриженост” за бъдещето на НЧ „Градище 1907” го дадоха за разследване от Районна прокуратура – Своге. Обвиненията в тъжбата на двете дами биха били интересно четиво, но държим да избегнем излишната детайлност.
Знаете ли, когато човек се чувства невинен и знае, че е прав, когато върши работата си с отдаденост и любов,  обвиненията и обидите го правят по-силен и го издигат над дребнотемието, злобата и нескопосаната режисура. Така се случи с всички хора в читалището.
Но да продължим с хронологията – през това време читалището бе подложено на трета проверка – от временна комисия, назначена от ОбС – Своге. В този отрязък от време дойде и проверка от НАП – отново справки и документи, в няколко посоки, както и разпити на служители на читалището в икономическа полиция.
В тази връзка държим да бъдем разбрани правилно – нито ръководството на читалището, нито неговите служители се опитват чрез страниците на вестника да хленчат и да се оплакват от въпросните проверки – приемаме го като висша форма на доверие.  Обиден и некоректен, дори неморален е начинът, по който те се случиха.
– Разбрахме, че е излязло решението на свогенската прокуратура…
– Да, прокурорското постановление е факт. Ще ни трябват повече от два-три броя на вестника, за да  изразим позицията си, може би ще има ненужна емоционалност от наша страна, но силно се надявам, че читателите ще разберат желанието и амбицията ни да изразим своята удовлетвореност от решението на прокурора, след като 6 месеца бяхме наричани и смятани за крадци и престъпници.
Благодаря на всички настоятели, членове на Проверителна комисия, служители и самодейци, че издържаха, благодаря на онази част от свогенската общественост, която помнеше направеното от нас и не се остави да бъде манипулирана и използвана за нездрави цели.
С две думи – прокурорската проверка не откри нарушения в работата и финансовата политика на читалището. Само за детайлност – през всичкото това време ние можехме да публикуваме много любопитни документи и факти от предишни управления на читалището и, казано на военен език, да преминем в настъпление. Не го направихме само и единствено от уважение към институцията, която представляваме и за която работим.
– Всичко това как се отрази на работата на читалището през този период?
– Ако  кажа, че не е имало отрицателен ефект,     ще бъда некоректна и ще излъжа.  Това костваше много на хората, които работят тук. Но смело можем да кажем, че въпреки действията на злонамереност, читалището продължи да върши своята работа. Не бе преустановен репетиционният процес, случваха се концерти, изложби и театри, работеше се и се работи по проекти, стартира програмата „Глобални библиотеки”. По закон и устав бе проведено и годишното отчетно събрание на читалището, подготви се и третото издание на конкурса „Огньове в дефилето”. Участваме активно и в подготовката на празниците на града.
Благодарим за подкрепата и категоричната позиция на кмета на общината Емил Атанасов, на общинската администрация и част от общинските съветници, които нито за миг не се усъмниха в нашата коректност, професионализъм и човешка искреност.
Въпросът за последствията, който  зададохте, изисква да кажем, че двама от наемателите на обекти в читалището  прекратиха своите договори , част от другите отказаха да плащат предварително договорените суми за спонсорство. Неприятен факт във време на криза, но в крайна сметка това е от една страна свободната воля на тези хора, от друга страна пък илюстрира показателно приоритетите им, които в никакъв случай не включват и зачатък на мисъл за  доброто бъдеще на читалището.
–    В заключение – какво следва оттук нататък?
– Следват хубави празници и участието на читалището в тях. И може би едно обещание или по-скоро – декларация от всички нас – ръководство, служители и самодейци:
Като препратка към едно предишно заглавие от вашия вестник искаме да заявим, че ИСТИНАТА ЗА НЧ „Градище 1907”  Е ЕДНА. Тя е тук, всеки, който иска да я открие за себе си, може да го направи, независимо от подбудите;
Държим да заявим, че читалището е отворено за всички, желаещи да се включат в неговите инициативи, да участват в традиционната му дейност и изяви, без политически акценти и домогвания;
Всички ние и занапред ще работим, така че НЧ „Градище 1907” да продължи да възпитава, да изгражда и съхранява всичко, което ни прави повече българи.