Христо Димитров – председател на Ус на  ФК „Спортист 1924” пред в. „Своге7 „

Цвета Порязова

– Г-н Димитров, резултатите от последните срещи на футболния отбор може ли да се тълкуват като заявка за връщане в А група?
– Дай, Боже, да са заявка, но ние по принцип играем мач за мач. Не е поставена целта на всяка цена да се влезе в А група. Но с потенциала, който имаме – като футболисти и като треньорски състав, мисля, че второто място в Б група сега подхожда много на отбора.
– Как си обяснявате поредицата от загуби и равни мачове доскоро?
– Мисля, че това е нормално във всеки един клуб, който работи, който играе честен футбол. Защото според мен не е нормално да се изиграе едно цяло първенство и да нямаш нито една загуба.
– Но между феновете имаше слух, че поради липса на достатъчно средства за издръжка е било вероятно да продадете някой и друг мач…
–   Много се радвам, че задавате този въпрос, защото на мен ми е обидно и ме боли нашите съграждани да ни определят като отбор, който продава мачове. С ръка на сърцето и с чиста съвест мога да кажа, че
ДО ДЕН ДНЕШЕН „СПОРТИСТ” НЕ Е ВЛИЗАЛ В УГОВОРКА С НИТО ЕДИН КЛУБ

снимка: Пенчо Георгиев

и няма намерение да влиза в договорки за продажба или за купуване на мачове. Още веднъж казвам – играем, дай, Боже да успеем да станем втори в първенството, да отидем на бараж. Миналата седмица ми бе зададен въпрос от сайта „Дон Балон”, че  отборът щял да прави бойкот, че не сме били плащали три заплати. В интерес на истината имахме едно забавяне на последната заплата от десетина дни. За мен това са спекулации, приказки, които може би целят да разбият отбора ни.Но няма нищо вярно в тях!
И кой мач сме продали? Та ние бихме  лидера Враца два пъти, сега ще ги бием трети път. „Етър” Велико Търново в двата мача се измъчи – един случаен гол в една контраатака… За мен реалният резултат беше 2-3:0 за нас…
– Но нали е реално на собствен терен да имате повече победи? Известна е поговорката, че вкъщи и стените помагат…
– А Търново като загубиха 5 мача вкъщи? Продадоха ли ги? При положение, че публично афишираха амбициите си за влизане в А група, те нямат победа като домакини…
Мисля, че
НАШИЯТ ОТБОР ИГРАЕ  ПО-ДОБРЕ НА ЧУЖД ТЕРЕН,
защото е много по- освободен психически. Тук в нашата общественост се налага мнението, че едва ли не до 15-та минута трябва „Спортист” да води с 3 – 4 :0 и  да сме решили мача. Футболът се играе 90 минути. Другият отбор също се подготвя, също се бори и е нормално дори в 92-93-та мин да победим. Така че, нека  обществеността да си избие това от главата, че Своге продава мачове. Своге играе футбол, ще играе футбол и съм убеден, че ние ще сме на второ място в групата.
– Как се справяте с недостига на средства? Субсидията на клуба за т.г.бе значително орязана…
– В интерес на истината –  много трудно.Радвам се, че
МОМЧЕТАТА ПРОЯВЯВАТ РАЗБИРАНЕ
Виждат, че всячески се стремим да осигурим средства, но…. Ако се случи нашият отбор да не стане втори в това първенство, това ще бъде поради финансов фалит. В смисъл такъв, че ако нямаме пари да им изплащаме заплати и премии, футболистите може би ще спрат да играят и това ще е равносилно на провал. Във всички случаи ще завършим първенството, но не в този състав, а с  юноши. Мисля, че с този отбор и този треньорски състав, който  имаме,  не ни подхожда това да стане.
– В миналото интервю Вие говорехте за цели, за стратегия… При тази ситуация нещо променя ли се?
– ЦЕЛТА НИ БЕШЕ ДА ИГРАЕМ ФУТБОЛ И НИЕ ПОКАЗАХМЕ, ЧЕ МОЖЕМ
Целта ни беше да вкарваме юноши – правим го. На по-предишния мач игра един – Антонио, щеше да играе още един – Дарио, но беше болен. Така че, полека-лека ще вкарваме в игра тези момчета. Нещата се стабилизират, микроклиматът е добър, след тези победи настроението на момчетата е съвсем друго.
–    Какво още не достига в играта?
– В играта трябва
МАЛКО ПОВЕЧЕ АГРЕСИЯ, НАДЪХАНОСТ, САМОУВЕРЕНОСТ
На чужд терен като че ли си показваме истинското лице на отбора, играем по-освободено, с по-голямо настроение, самочувствие…
– Защо оставаме с впечатление, че между феновете и отбора има някаква отчужденост, нещо недоизказано. Като че ли липсва тази всеотдайност, която взривява / в добрия смисъл/ трибуните…
– На този въпрос ще отговоря с въпрос:
А КОИ СА НИ ФЕНОВЕТЕ, ЧЕ НЕ МОГА ДА СЕ СЕТЯ?
Хвала на едни момчета, които се бяха свързали чрез Фейсбук, за да направят агитка и да подкрепят отбора на мача с Бяла Слатина. Те бяха  между 13-14 г.,  показаха какво трябва да се прави на стадиона – да се подкрепя любимия отбор дори в най-трудния момент. Защото както за всеки спортист, така и за футболистите подкрепата на феновете е много важна. Особено когато не тръгне играта.Имаше фенклуб, който се отдръпна, не знам по каква причина.
– Как виждате развитието на детско-юношеската школа?
– Тази година школата се развива много добре. Юношите  младша възраст са на първо място и в мачовете, в които ги наблюдавах, видях много талантливи деца.Ако продължат така своето развитие в скоро време в мечтите ми е
ДА ИМАМЕ ОТБОР ОТ 11 СВОГЕНСКИ ФУТБОЛИСТИ
На тези момчета им трябват още 2-3 години, да укрепнат, да се запознаят с професионалния футбол.
– Но ако влезете в А група трудно ще се справите само с местни футболисти…
– Естествено, аз затова в момента съм дал заявка във Футболния съюз нашите юноши догодина да бъдат включени в елитната юношеска група до 19 г. Ако това стане ще бъде много добре за тях, защото там атмосферата е друга. Там се играе с отбори като „Черно море” Варна, „Черноморец” Бургас, „Ботев” и „Локо” Пловдив, Сливен…Нивото е съвсем друго и момчетата ни ще израснат много. Тук играят по 5 мача на сезон, а един футболист няма как да се развива само с 5 мача и тренировки.
– Ако така продължава да се изявява „Спортист” т.е. да бъде все по-близо до групата на майсторите, ще се намерят ли нови спонсори?
– Отговорът никой не го знае. В община Своге има хора с добри възможности, които могат да заделят по малко за футбола. Жалко, че не се развиха нещата с шоколадената фабрика като потенциален спонсор, засега отговор нямаме.
– Базата ни е перфектна. Много хора питат защо не се ползва максимално, като се дава под наем за срещи на чужди отбори, което би докарало някакви приходи…
– Всеки отбор преди първенството дава заявка къде ще играе мачовете си. Тези стадиони се одобряват от Футболния съюз и им се разрешава да играят там. А има и нещо друго – за да запазим нашия официален терен и да спестим средства за пътуване, нашият отбор тренира в Требич. Така съхранихме стадиона в много добро състояние. Все още не можем да намерим средства да възстановим помощния терен. Когато това стане, ще бъде добре. Да даваме под наем  терена можем единствено когато някой отбор бъде наказан и  няма къде да играе. Така бе по-миналата година, когато мач между ЦСКА и Монтана се игра в Своге.
– Колко остава до края на първенството и какво очаквате?
– Влизаме в много тежка серия и ако излезем от нея с добри резултати няма да имаме конкуренция. Надявам се на успехи.
СЕГА Е ВРЕМЕТО ОТБОРЪТ ДА ПОКАЖЕ ИСТИНСКИТЕ СИ ВЪЗМОЖНОСТИ
– Кои са футболистите, на които възлагате големи надежди в оставащите мачове?
– С най- постоянна игра и с добро представяне са капитанът Лъчезар Младенов, Борислав Илиев. Валентин Валентинов през цялото първенство нямаше гол, сега вкара три наведнъж, дано да му потръгне…
– Старши треньорът има ли нова политика по отношение подготовката на отбора?
– Политиката ни за другото първенство, независимо в коя група ще бъдем, е да ангажираме млади футболисти, на които да се даде шанс да се развиват.
– Малко рисковано…
– Рисковано, но например „Чавдар” Етрополе успя да създаде нелош отбор от млади момчета и съм убеден, че ще има успех.  В момента този клуб има средства, за да си купи изявени футболисти и да влезе в А група. Но техният президент Емил Димитров казва, че те играят футбол, не искат на всяка цена да влизат в А група и не бързат. Тези момчета имат още какво да учат, но след 1-2 г. съм убеден, че този клуб ще има добри футболисти, които даже ще започне да продава. Фактът, че продаде вратар в Нотингам, че юношите им биха в Бразилия означава, че работят в правилна посока.
– И нашият клуб  ли ще върви в тази посока?
– Така мисля. Дори ако не са наши всички футболисти, те да станат наша собственост. С преотстъпени футболисти повече не искаме да се ангажираме.