Цвета Порязова

Малко повече от половин година остава до края на мандата, но кметът на с. Луково Румен Колев  е наясно, че за това време няма да се направи всичко, от което се нуждае селото. А  фактът, че употреби думите „окаяно състояние” няколко пъти означава, че проблемите тук не са от вчера и не са за подценяване.

– Зависи от Общината какви средства ще ми отпуснат. Заложил съм строителството на стълбите от жп гарата към пътя  за селото – те са около стотина метра. В окаяно състояние са и трябва да се направят.Трябва да се рехабилитира и главният път, по който не може да се минава от дупки.Не е ремонтиран трета година. А и пътищата до махалите са в окаяно състояние – по тях вече нито джип, нито волска каруца може да мине.
В окаяно състояние са и махленските водопроводи. Преди 30 години ги е правила Общината. Сега са изцяло за подновяване, а в една махала  вода въобще няма.  Там не са нужни много средства – хората ще помогнат с труд, но Общината трябва да предостави пластмасовите тръби, за да се сменят тези, които минават през парцелите на хората. Целта е трасето да мине по улицата, защото сега всеки е сложил кран в своя парцел и не пуска вода на съседа си. Стига се до бой, дори и полицията се занимава с този въпрос.
Няма да струва скъпо. Трябват ни около 500 м. маркуч и заедно с копаенето ще излезе около 3 хил. лв. Сега хората, които бяха подали и жалба в Общината, всеки ден са при мен и ме питат какво ще стане. Казвам им, че ще стане, но …И това трябва да се направи през пролетта, дори и сега може да се работи.
Проблем ни е и уличното осветление. Сменихме лампите преди 6-7 години.Но има улици, където никога не е слагана лампа и е нужно това да се направи на поне 20 места.
Не зная какво е прието в поименния списък.

НИКОЙ НЕ МЕ Е
КАНИЛ НА СЕСИЯ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ

През този мандат не съм присъствал на нито едно негово заседание. Канят се само някои кметове, когато се решава важен въпрос за съответното село. Луково явно не е много важно селище,  не е обсъждан специално негов проблем и може би затова не съм канен. Вече 20 години съм кмет.Навремето всички предложения за решения се пращаха на кметовете и ние участвахме в заседанията на ОбС.
Надявам се да има средства за стълбите, идваха и да мерят какво ще е необходимо. Бях предложил да се довърши и една улица, част от която в началото на мандата бе бетонирана, но сигурно ще отпадне, за двете неща няма да има пари.  Не може обаче водопроводът в махала „Елеш” да не се направи.
Ще съумее ли за краткото време, което му остава от кметуването,да свърши всичката тази работа? Г-н Колев отговаря, без никакво колебание: „И на три села работа мога да свърша, но ако ми дадат карт-бланш и   ми кажат: „Действай, кмете. Средствата са осигурени”.
Да ми дадат 3 до 5 машиносмени за подравняване на пътищата, а и материал трябва да се докара. Всяка година само чистим, а трябва да се настеле.Има места, където трябва стотици кубика материал да се изсипе, за да стане  пътят проходим.
Според мен

СЕЛСКИЯТ КМЕТ Е ПОДЦЕНЕН

Вярно, криза е, няма пари, но  когато и да отидем в Общината – все не стигат средствата, все ни казват „търпете”. Да, ама на място не се търпи. На хората  не мога да кажа „търпете”. Как да им обясня, че е криза?! А виладжиите само искат, нищо не инвестират. Дойдат, купят си или си направят вилата и започват: „ Дай ток, дай осветление, водопровод, път…” Вярно, плащат някакви данъци, но те са толкова ниски, че  дори да ги вдигнат 100% няма да повлияят за приходите и с тези средства няма да се решат проблемите в селата. Защото

НАШИТЕ СЕЛА ВЕЧЕ СА ИЗПУСНАТИ

Г-н Колев приветства идеята големите кметства да имат самостоятелен бюджет.” Може да са 2 хил. лв. – смята той – но кметът ще ги вложи там, където прецени, а много работи могат да се направят за тези пари с хора от селото- каптаж, резервоар, подмяна на водопровод. Ще го изкопаят, ще положат тръбите, а парите ще се вложат само за материал. Сега като дойде фирма  само вземе парите и остави кмета да си блъска главата по-нататък. И, разбира се, той излиза виновен”.
Наесен в Луково няма да има избори за кмет на селото, защото жителите му са под 350. Бъдещият кметски наместник ще бъде назначаем.” Есента – каквото сабя покаже – приключва разговора Румен Колев. –  Не съм се венчал за този пост, който и да дойде – да му е честито. Няма да му е лесно, защото от селския кмет не зависи абсолютно нищо”.