На 14 март за трети пореден  път бе отчетена годишната номинация „За правата на пациента”, организирана от Община Своге и обществения посредник. Гости  бяха Константин Пенчев – омбудсман на Република България, народните представители д-р Ваньо Шарков –  заместник-председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание и Емил Иванов, Иван Димитров – председател на националното сдружение на местните обществени посредници и обществен посредник на община Пазарджик. В залата освен номинираните присъстваха  и общински съветници, кметове, ръководители на фирми и учреждения, представители на синдикатите и др. Общественият посредник Иван Младенов откри  церемонията, като подчерта, че начинът, по който се провежда номинацията – чрез анонимна анкета с участието на над 400 граждани,  показва истинския вот на  жителите на общината за здравеопазването на територията.


Кметът на общината Емил Атанасов връчи  – наградите в различните категории, като преди това сподели няколко неща, свързани със здравеопазването.
– С тази номинация  на вниманието на обществото се поставя една тема, която пряко засяга всички нас – качеството на местното здравеопазване – каза той. – През тези години сме доказали, че грижата за хората е най-важния приоритет. Вземайки под внимание спецификата на района и въпреки кризата, заедно с Общинския съвет успяхме да запазим болницата, да осигурим нейната модернизация с ремонти и нова апаратура. Постигнахме реални резултати за улесняване превоза на пациенти за хемодиализа. Всичко това не изчерпва проблемите, но свършеното е повод за удовлетворение и тези усилия ще се оценят от гражданите.
Той постави и въпроса за финансирането на болницата, което трябва да отговаря на изискванията за едно нормално здравеопазване.
В категорията „Най-добро здравно заведение  за 2010 г.” призът бе спечелен от Многопрофилната болница за активно лечение с управител д-р Любица Томчева. Приз завоюва и Медицински център „Олимп” с управител д-р Петрана Караилиева. Най-добър личен лекар за 2010 г. станаха д-р Албена Станчева, д-р Анелия Георгиева, д-р Даниела Стефанова, д-р Даниел Венков. В номинацията за най-добър лекар- специалист се класираха д-р Светослав Йотов, д-р Стефан Зарков, д-р Габриел Гаврилов, д-р Панайотов. В категорията „Най-добър стоматолог” приз получиха д-р Георги Александров, д-р Джанати, д-р  Петрана Караилиева. За най-проспериращ млад лекар бе излъчен д-р Кадиш, а за най-добра аптека – „Виктория” с управител Божурка Соколова, „Борора” с управител Маргарита Георгиева и „Ивафарм” – с. Церово, с управител Ива  Петкова.
За първи път в номинацията бе учреден и един специален благодарствен плакет за особени заслуги. Нейни носители  за изявената си гражданска позиция станаха Цветослава Петкова и Ива Митрова, които съдействаха за събирането на необходимата сума за животоспасяваща операция на наша съгражданка . Същата награда получи за проявен професионализъм Юлия Гогова – директор на Дома за жени с ментални увреждания в Гара Лакатник.
Поздравление поднесе г-н Константин Пенчев, който изрази своето вълнение от посещението си в Своге, където е започнал неговия професионален път. Той приветства идеята вече трета година да се връчват награди на лекари, стоматолози, фармацевти и то във време, когато, особено за лекарите, се чува повече лошо, отколкото добро.”Нека тези, които  грешат, си понесат наказанието. А тези, които работят  самоотвержено /а те са много повече/, да ги поздравим и да им пожелаем успех” – завърши той.
И д-р  Ваньо Шарков се обърна към присъстващите с топли думи за кадрите в здравеопазването:
– Наистина е трудно времето, в което българските лекари упражняват своята професия – каза той. – Единственият стимул, поради който продължават да го правят, е само мотивацията. И ако тя изчезне – и българският лекар ще си хване пътя за чужбина, както много други го правят. Тази мотивация като признателност от страна на пациентите всеки един от нас е получавал в определени моменти, но признателност от гражданското общество като цяло е нещо по-различно от ежедневната признателност на пациента. Това е нещото, от което българските лекари имат най-голяма нужда. Лекарите трябва да бъдат малко по-единни в усилията си самите те да участват в процеса на промяна на българското здравеопазване. Пожелавам успех на всички и дано намерим сили да останем тук и да лекуваме нашите пациенти.