Маргарита Цветкова, снимки: Пенчо Георгиев

За пета поредна година в с. Зимевица бе празнуван Тодоровден – ден на събудената след зимата енергия, въплътена като символ в кушията- конските надбягвания.
Да почетат станалия традиционен вече в нашата община празник бяха дошли и г-н Пенцагхдаш – временно управляващ  посолството на Монголия в България, г-н Ганболд- съветник в същото посолство, Емил Атанасов- кмет на общината , заместник-кметовете Пейо Стоянов и  Калин Григоров, секретарят  Вероника Маринова, Никола Николов – почетен гражданин на Своге, много жители от града и съседните села. Официалните гости бяха посрещнати с  хляб и сол.


В своето приветствие г-н Емил Атанасов  каза, че днешният празник е изключителна радост за нашата община. Това е ден, в който трябва да се порадваме на конете и тези, които ги отглеждат. Той призова присъстващите да ги  аплодираме и приветстваме и честити  на хората, които имат имен ден на Тодоровден. Поздравления поднесоха и г-н Пенцагхдаш и г-н Николов.
Всички очакваха с нетърпение състезанията с коне и магарета “Зимевица-2011”. И тук беше спазена традицията –   всички участници бяха посрещнати с хляб и сол, а на животните бе дадено по захарче.

При състезанията с коне  на трето място се класира Йордан Григоров, на второ –  Росен Димитров, а първото място грабна Лъчезар Михайлов.
Много емоционално премина и състезанието с магарета. Тук трето място зае  Валентин Георгиев, второ – Борислав Борисов и първо – Данаил Стоянов.
Паричните награди и храната за животните бяха осигурени от кмета на общината, а купата и медалите – от посолството на Монголия. Дял има и Българското дружество за защита на животните и птиците.

За доброто настроение допринесоха и самодейците от читалище “Христо Ботев – 1929”  със секретар-библиотекар Христина Георгиева. Участие взеха детският фолклорен танцов ансамбъл “ Церовче”, фолклорен ансамбъл “ Веселие”  с ръководител Мая Манолова и фолклорна детска певческа група с ръководител Снежана Сандова и корепетитор Петър Славков.
И така – до следващата година, когато отново ще празнуваме  традиционния празник за Зимевица и общината Тодоровден.