Многопрофилната болница е изправена пред трудна ситуация. Тримесечният й бюджет, както в много други болници в столицата и страната, е намален. От 150 хил. лв. на месец лечебното заведение ще получава до края на годината по 115 хил. лв. Този бюджет ще се изпълни  до средата на март и след това  болницата ще „остане на мускули”. Какво се прави за излизане от това положение разказа нейният управител  д-р Томчева:

ТЪРСИМ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИ СРЕДСТВА

– За съжаление здравната каса постави по-високи изисквания за няколко от клиничните пътеки, за които ние кандидатствахме. В хирургията отпадна пътеката за диабетно стъпало. Тя включва хирургично лечение на хора, които в резултат на захарен диабет имат увреждания на крайниците. Не получихме тази пътека, защото се изисква второ ниво хирургия, а ние имаме първо. Тези болни остават в неизгодната позиция да търсят болница в столицата, където биха могли да бъдат оперирани.
Очертава се при тази финансова ситуация, че през втората половина на март ще приемаме само спешни случаи. Търсим други възможности болницата да заработи допълнителни средства, например чрез извършване на профилактични прегледи на работници и служители от фирмите на територията на общината. Така бихме могли да осигурим някакъв доход до края на всяко тримесечие. Освен, че ще намалим приема, ще се придържаме и към изискванията по отношение на престоя по клиничните пътеки – няма да можем, както досега, да приемаме болните за по-дълго време. Ще свием абсолютно всички разходи до краен предел. Всички дейности, които се извършват по желание на пациентите и не са включени в клиничната пътека, както и престоят по желание ще се наложи да се заплащат от тях. Вероятно ще се направят и известни съкращения, но при всички случаи те няма да засегнат лекарския и сестринския състав. Ще се опитаме да спестим и от някои помощни дейности.
Това е положението в цялата страна, като особено ощетени ще са общинските болници и то специално в Софийска област, заради онкологичния диспансер. Там цените на клиничните пътеки са се вдигнали доста, а здравната каса не отпусна допълнително пари за тях и фактически са пренасочили средства за него от всички болници в областта.
Както и преди съм казвала, аз съм поела ангажимента, ще държа болницата да съществува и ще направя всичко възможно това да стане. Защото за момента

ТАКА СТРУКТУРИРАНА,
ТЯ Е В ИДЕАЛНИЯ СИ ВАРИАНТ

с 5-те отделения, с този прекрасен екип от специалисти. Това е огромно богатство за общината и в този състав е перфектната структура. Не бих искала тези специалисти да си тръгнат оттук и хората от общината да останат без тях.
Много разчитах на помощ от Общинския съвет. Уведомила съм кмета за тази финансова ситуация, очаквам среща с бюджетната комисия и комисията по здравеопазване в Общинския съвет, за да ги информирам. Трябва да се знае, че отделихме от заплатите си, за да можем да направим ремонта на хирургията, защото в противен случай тя трябваше да се затвори. Новият блок скоро ще заработи. От 1 март болницата вече има и неврологично отделение, сформиран е и екипът.
Ако ръководството на общината и жителите са съпричастни с това, което се случва и държат тук да има необходимата здравна помощ и то толкова високо квалифицирана

ТРЯБВА ДА ПРОЯВЯТ РАЗБИРАНЕ

в този труден финансов момент. Но няма да се откажем от търсенето на варианти за излизане от ситуацията. Фирмите трябва да ни помогнат като им направим профилактичните прегледи. Иначе няма как да стане.

3 Коментара

  1. Трябва да има болница! На който не му харесва да ходи по другите, там да се лекува. С извинение,но що за плитки умове могат да кажат, че не трябва да я има???!!!

  2. И като се разболееш (не дай боже) отивай в Годеч да лежиш в болницата…