В медиите се появиха информации, че общински болници са на ръба на оцеляването заради скъпия ток. Сметките им са скочили до три пъти, а приходите са намалели значително поради спрян планов прием и лимит от Здравната каса. Освен при тока значително поскъпване има и при лекарствата, кислорода и консумативите. Това би могло да доведе до изпадане в дългова спирала.
Какво е положението в нашата многопрофилна болница? Много ли са се повишили разходите и налага ли се да се правят драстични икономии? На какво се разчита за овладяване на ситуацията и очаквате ли Общината да се ангажира с допълнителна подкрепа, тъй като лечебното заведение е нейна собственост?
Ето какво отговори на въпросите на в. „Своге7“ управителят на МБАЛ-Своге д-р ЛЮБИЦА ТОМЧЕВА:

– До края на 2021 година работихме по старите цени на тока, за което успяхме да се споразумеем с фирмата-доставчик. За месец януари сметката се е увеличила 2,5 пъти спрямо предишния месец декември. Това наистина е доста голямо натоварване за нас. По отношение на лекарствата миналата година проведохме обществена поръчка и цените, които договорихме за медикаментите, не са драстично по-високи.
Наистина, предвид спрения планов прием, по-дългия престой на пациентите с Ковид–19 и по-тежките пневмонии не можем да постигнем добър финансов резултат. Надявам се бързо да дойде хубавото време и да намалеят разходите за отопление.
Общината, която е собственик на лечебното заведение, ни помага финансово при закупуване на апаратура и ремонти на сградата. В последно време ни помогнаха със 72 000 лева за закупуване на медицинска апаратура и генератор на ток, от който се нуждаем отдавна.

Д-р Любица Томчева – управител на „МБАЛ Своге“ ЕООД

Към средата на м. февруари в ковид-сектора има 13 човека, които не са в много тежко състояние. Засега няма тенденции за намаляване на броя на болните. Прави впечатление, че постъпват за лечение много болни с двустранни пневмонии. Предполагам, че пак са причинени от ковид-инфекцията, макар че са с отрицателен резултат. За съжаление към ваксинацията има много малък интерес. Единственото спасение от тежко боледуване от Ковид инфекцията е ваксинирането. В нашия регион заболеваемостта остава висока и всеки трябва добре да помисли какво рискува, отказвайки се от ваксина.
Както казах, поради спрения прием финансовите резултати не са блестящи, което никак не е добре. Още не знаем Здравната каса дали ще ни компенсира за това. Договорът с Министерството на здравеопазването за високопланинските субсидии, които ни дават, все още не е подписан и средствата за м. януари не са получени. Очакваме това да стане по-скоро. Първото тримесечие вероятно няма да сме добре финансово, пред вид и отоплителния сезон.
Надявам се ако през март има нов пик да се справим и с него. Надежда винаги има. Дано персоналът да е здрав, да се съхрани и физически, и психически, за да продължим успешно по-нататък. Болните колеги се завърнаха, сега нямаме болен лекар.
Когато се нормализира ситуацията с пандемията и се разреши спрения планов прием ще успеем да се върнем в по-нормален режим на работа и ще осигурим финансовата стабилност на болничното лечебно заведение.