"Искър 2000" разполага с необходимата техника. Имат четири броя песъкари и багер, които са оборудвани и за снегорини

– Фирма „Искър 2000“ ЕООД има договор с Общината за снегопочистване, опесъчаване, почистване на улици, тротоари и места за обществено ползване, наноси на пътното платно, почистване и поддържане проводимостта на дъждоприемни шахти, решетки и отводнителни канавки на територията на гр. Своге. За снегопочистването и опесъчаването през зимата „Искър 2000“ ЕООД отговаря за района на град Своге с всичките му квартали, плюс селата Желен и Лесковдол.

Тихомир Георгиев – ръководител на „Искър 2000“ ЕООД

И тази година фирмата е напълно готова да посрещне зимния сезон, машините ни са оборудвани, а необходимите материали са доставени. Количествата сол и пясък, както и предварително подготвени смеси ги имаме налични в базата ни в Зли дол. Вече са извозени и доставени на купчини опесъчителни материали по стръмните участъци, където това е необходимо, а местоположението им е обозначено със светлоотразителни ленти.
Периодично по време на зимните дни, когато има заледяване или заснежаване, нашите служители ще ходят на място и ръчно ще обработват тротоарите. Имаме екипи, които са на повикване по всяко време на денонощието. Ако има снеговалеж и необходимост, те започват да работят веднага. Затова следим и прогнозите за времето. Служителите са опитни, подготвени за работа и на тях може да се разчита.
За нас е приоритет улиците да са почистени за удобното и безопасно придвижване в града, като най-важни са маршрутите на ученическите автобуси, достъпа до болницата, здравния център, жп гарата, автогарата, детските градини, училищата, автобусните спирки, административните сгради и др. Съобразяваме се и с ковид кризата, защото линейките постоянно се движат. Ако трябва дори ще се работи допълнително и извънредно, но компромиси няма да се допускат.
Разполагаме с необходимата техника, предвид спецификата и размера на района, в който работим. Имаме четири броя песъкари и багер, които са оборудвани и за снегорини.
Тъй като отговарям и за извозването на отпадъците, апелирам към гражданите, които за отопление използват твърдо гориво – моля, бъдете внимателни с изхвърлянето на сгурията и пепелта в контейнерите тип „бобри“ и кофите. Вече имаме няколко случая със запалени съдове за смет. За щастие досега сме установявали такива случаи в момента, докато още гори. Ако такъв контейнер се изсипе в камиона има сериозна опасност от пожар.
Ние правим всичко възможно градът, районът и селата да са чисти, но трябва и сами да си помагаме. Когато си изхвърляме отпадъците на неправилното място и чакаме после някой да ги изчисти, никой не печели. Трябва да работим заедно за чистотата на общината. Обиколил съм цяла България и мога да кажа, че на много малко места общините могат да се похвалят с такова ниво на организацията за почистване. Добрата комуникация с общинската администрация води до добри резултати.
Искам да пожелая на всички да бъдем много здрави и една успешна година, всички имаме нужда от това и както се казва – когато сме здрави, всичко ще се оправи.