– Г-н Михайлов, остават три месеца до края на 2020 г. На какъв етап е изпълнението на годишната строителна програма на Община Своге?
– Сега са ударни месеци. Преди 15 септември имахме много работа по общинските сгради, училища и детски градини. В момента върви изпълнението на проекта за реконструкция на улици в селата Владо Тричков, Искрец, Церово и Своге. Имаме доста работа. Надявам се да ни стигне времето и да свършим всичко, което сме запланували.
– Повлия ли и до каква степен пандемията от коронавирус на строителството?
– Тази година за строителството се оказа от 9 месеца – заради изолацията във връзка с COVID-19 три месеца не можахме да работим на обектите. Разбира се, излизат и нови неща, непрекъснато имаме и ремонти, и допълнителни задачи.
Октомври е критичен. Мисля, че всеки ден трябва да предаваме по един обект, за да завършим годината успешно. Обектите са и от поименния списък, и от фондовете, предимно от ДФ „Земеделие“. Въпреки трудностите смятам, че ще се справим и мисля, че градът и селата ще се променят.
– С кой обект се гордеете и въобще какви са били критериите при избора на един или друг обект?
– За мен всички са важни. Тази година направихме две спортни площадки – в Луково и в Гара Бов. Така реализирахме докрай идеята във всяко голямо населено място да има модерна спортна площадка, която да се използва активно и целодневно. На хората им омръзна да се говори за инфраструктура, за водопроводи, канализации и т. н. Според мен това са обектите, които дават друга насока и изпълняват много функции. Насочени са предимно към младите хора, което е правилно.
Разбира се, ще споменем и физкултурния салон към СУ „Иван Вазов“. Реконструкцията е предназначена за 550 ученика, имаме много аматьорски отбори, които ще играят там. Мисля, че това ще допринесе самото училище да придобие по-добър вид, условията за игра ще станат много по-добри. Покрай тази реконструкция задачата е да оправим и двора.
Реално ще завършим всичко, която сме предвидили към средното училище в града, както и в началното училище в кв. Дренов.
– Какво не успяхте да свършите от началото на годината?
– Имаме проекти, които са много важни. Единият е мостът над р. Искър, другият е дигата и третият – паркът. Те са взаимно свързани. Това е единственият начин да се развие градът в тази посока. Подали сме обектите навсякъде – във всички фондове и министерства. Ето това не успяхме – да осигурим тяхното финансираме.
– За оставащите три месеца кои ще са приоритетите?
– Довършване на обектите, отчитането им и подготовката на бюджета за следващата година.
– Може ли да се каже, че въпреки COVID-19 годишната програма ще бъде изпълнена?
– Да, сто процента. Направиха се и много допълнителни неща, които също допринасят за това.
В заключение – аз винаги завършвам с едно и също – работим всеки ден, решаваме въпросите с цел да направим общината едно по-добро място за живот.