15 май, който се отличаваше с много силен, дори бурен вятър, се оказа ден на изпитание за свогенските огнеборци, но те доказаха, че могат да се справят в екстремни ситуации. Не че това е нещо ново за тях, но толкова много на брой пожари в един ден не се бяха случвали. За това разказва гл. инспектор Георги Колев – началник на РСПБЗН:

Георги Колев – началник на Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението

– В 13, 25 ч. на 15 май се получи сигнал за пожар в нерегламентирано сметище в с. Миланово. Веднага бе изпратен дежурен екип на РСПБЗН и своевременно бе събран нов екип за дежурство. В 14,30 ч. се обадиха от с. Искрец за възникнал пожар в близост до телевизионната кула. За мястото веднага заминаха дежурните пожарникари с необходимата техника. Отново бе сформиран дежурен екип.
В 15 ч. постъпи сигнал за пожар в с. Добърчин. Там гореше 10 дка смесена гора, засегнат бе и 1 кв. м. от навеса на почивната станция. Тъй като вятърът беше много силен, пожарът бързо се разрастваше. В Добърчин дойдоха на помощ и екипи от РСПБЗН – Годеч и от столичната пожарна. Благодарение на бързата намеса на огнеборците и местното население огънят беше локализиран.
Около 19 ч. бе получен още един сигнал – този път от с. Буковец. Изпратени бяха екипи и бе установено мястото на пожара – борова гора над селото. Мястото е трудно достъпно и пожарът продължи, а дежурните екипи останаха там цяла нощ.

Гасенето бе възобновено сутринта в събота. Сформиран беше щаб с участието на директора на Регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението комисар Георги Иванов, в който се включиха директорът на Регионалната дирекция на горите, началникът на РСПБЗН – Своге и директорът на ДГС – Своге.
Набелязани бяха мерките и се предприеха гасителни мероприятия. Включиха се и допълнително екипи от Северозападното горско стопанство, от Берковица, Мездра и Ботевград. Пожарът унищожи 260 дка смесена гора – държавна, общинска и частна, спасени са 310 дка гора. Огънят бе локализиран към 12 ч. на 16 май (събота) и ликвидиран – в 19,30 ч.
На същата дата възникнаха още пожари – два в с. Гара Лакатник и два в с. Желен, по един в Свидня, Левище и Владо Тричков. Причината за пожарите навсякъде, с изключение на сметището в Миланово, беше късо съединение на електропроводите поради бурния вятър, който беше оплел проводниците.

РСПЗН изказва своята благодарност на всички граждани, взели участие в гасенето на пожарите, на кметовете и кметските наместници на Искрец, Лакатник, Владо Тричков, Добърчин, Огоя, на ДГС. Без помощта на населението беше много трудно да се справим с огъня. Сърдечни благодарности и на пожарникарите от Своге и колегите от съседните общини, които проявиха висок професионализъм, за да овладеем трудната ситуация.