– Г-н Веселинов, Вие сте президент от м. септември 2017 г. на клуба, който обедини бившия „Спортист” и ФК „Своге”. Предстои пролетния дял на футболното първенство. Започна ли подготовката на мъжкия ни отбор?

Петър Веселинов – президент на ФК „Спортист 2009”

Петър Веселинов – президент на ФК „Спортист 2009”

– Подготовката започна на 18 февруари. Тогава беше първата ни сбирка и започна тренировъчния процес. Нашите намерения са тя да бъде в Своге. Но тъй като много от футболистите работят в София и са заети до 18 ч. е трудно в месеците, когато се стъмва по-рано, да се осъществяват пълноценни тренировки. Затова в този период сме принудени част от подготовката да се осъществява на стадион „Локомотив” на осветление. До месеци този проблем ще бъде решен. Имаме уверението на Общината да се осигури осветление и на нашия стадион в града.– Тепърва ли ще се прави селекция или вече имате готов състав ?
– Имаме готов отбор, съставен основно от местни момчета. Може и да се допълни с няколко нови имена.
– Как приключи есенният полусезон на м. г. и какви са амбициите за новото първенство?
– „Спортист 2009” е на първо място в А окръжна група, а намеренията ни са да преминем във В група. Работим в тази посока. Треньор ще бъде Христо Йовов.
– Имаше публикации в спортните издания и сайтове, че той е поканен в „Локомотив” Горна Оряховица. Ще се случи ли това?
– Не вярвам, че Христо Йовов ще напусне нашия град. Той все пак се ангажира с мъжкия отбор. Не мисля, че условията при нас са по-лоши от тези в Горна Оряховица – имам пред вид и базата, и финансирането. В това отношение сме на някакво ниво, независимо че „Локомотив” Горна Оряховица е във В група.
– Споменахте финансирането. Години наред футболните деятели в града се оплакваха, че субсидиите не достигат за издръжката на отбора. Вие на какво разчитате? Общинският съвет при гласуването на бюджета прие за спортните клубове в общината да бъдат заделени 113 500 лв. Част от тях са за футбола в града. Ще бъдат ли достатъчни?
– Мога да кажа, че клуб „Спортист 2009” ще бъде обезпечен финансово. Очаква се средствата за цялата година да бъдат от порядъка на 60 хил. лв. При условие, че мъжкият ни отбор влезе във В група, ще трябва да се допълни тази сума.
– Надявате ли се и на спонсорство? То винаги е добре дошло…
– Работим по този въпрос. Надявам се да успеем да привлечем още средства, най-вече за детско-юношеската школа. Хората като че ли са по-отворени да инвестират там.
– Смятат, че юношите и децата са по-перспективни ли?
– С такова впечатление оставам.
– Някои любители на футбола казват, че са Ви поканили за поста на президент, защото освен че сте с лице към футбола не веднъж сте се изявявали като спонсор и в спорта, и в социалната сфера… С други думи – ще участвате ли в издръжката на отбора като бизнесмен?
– Не. Причината да стана президент бе отправената ми покана от страна на кмета на общината. След дълги размисли приех, с уговорката да заложим върху развитието на детско-юношеската школа. Там да бъде акцентът. Така и направихме. В момента 70-80 деца са обхванати в различните възрастови групи и се обучават с помощта на четирима местни треньори. Две млади момчета ги изпратихме на школа за треньори в Хасково.
Не случайно във футболните среди постоянно се коментира защо идват външни футболисти. А причината е ясна – идват, защото като че ли не е обръщано достатъчно внимание на децата. И оттам – няма достатъчно попълнение за мъжкия отбор. Това е лично мое мнение, но мисля, че съм прав.
– И сега искате да създадете чрез школата достатъчно местни футболисти, за да попълнят в близко бъдеще мъжките отбори в общината?
– В детските градини в момента тече тренировъчен процес два пъти в седмицата. Обхванати са и децата в 6-ти и 7-ми клас. До 11-ти клас са обхванати още две възрастови групи, които дори и през зимата тренират. С децата в момента се работи много добре. Искам чрез вестника да благодаря на директорите Станчо Атанасов и Любомир Янакиев, които ни предоставиха безвъзмездно залите на двете училища за тренировки през зимата.
– Спортната база в нашия град е на много високо ниво, а това не е без значение. Има ли потенциал за развитие футболът в Своге?
– Представете си 80 – 100 деца да участват в тренировъчния процес. Ако я нямаше тази база нямаше как да се случи. Има добри перспективи. Виждам есента мъжкия отбор във В група, а юношите младша възраст и децата – в челните места в класирането. Нямаше достатъчно млади футболисти за отбор старша възраст, отрицателният прираст си оказва влияние. Сега отбор от една софийска школа играе под името на „Спортист”.
Срещам разбиране от Общината, от управителния съвет на клуба, от всички треньори. Съвместно работим много добре. Случи се и нещо много хубаво. Детските гарнитури са с нова екипировка и всичко е от бюджета на футболния клуб. Стремим се да изразходваме средствата целесъобразно и всяка стотинка се контролира.
И нещо като доказателство за наличния потенциал – родените през 2009 г., които не участват в първенството, бяха на турнир в Сандански и се класираха на трето място. Там участваха отбори като „Левски”, „Нефтохомик”, „Локомотив”Пловдив, от водещи софийски школи. Едно от нашите момчета още го търсят да тренира в „Левски”. Имаме потенциал и той е в детско-юношеската школа.
Накрая искам да благодаря на основния ни спонсор – Общината и на всички, които са съпричастни с този наш проект, на управителния съвет и на треньорите за добре свършената работа с надеждата да работим заедно за по-нататъшното успешно развитие на спорта в общината.