На 1 ноември екип от „Регул БГ” ЕООД представи направеното по поръчка на общинската администрация изследване във връзка с паркирането на моторни превозни средства в града и възможността за въвеждането на платено паркиране. Целта е да се облекчи и регулира движението и паркирането в централната градска част.
Това е

МЪКАТА И МЕЧТАТА НА СВОГЕНЦИ

Този проблем се задълбочава все повече в последните години и създава, меко казано, дискомфорт както на водачите, така и на пешеходците. А задачата се оказва нелесна, защото свободни общински места няма, улиците не са достатъчно широки, а броят на колите нараства. Освен това на тротоарите са разположени немалко коли, които от години не са в движение. На всички е известен и фактът, че работещите в София жители на селата оставят сутрин автомобилите си тук, за да пътуват с влака и ги прибират вечер. В четвъртък, когато е традиционният пазар в Своге, нещата се влошават още повече. И освен че паркоместата се броят на пръсти, съществува и навикът като си тръгнал за някой от магазините да спреш колата едва ли не на входа му.

ДОКОЛКО Е РЕАЛНА ПРОМЯНАТА

Управителят на фирмата инж. Христо Христов и придружаващия го негов колега направиха мултимедийна презентация на резултатите от проучването и възможностите за промяна. ”В записката, която е приложена към нашия проект – обясни г-н Христов – е описана цялата технология на изследването . В рамките на един месец улиците на града са обходени, измерени са габаритите им, събрана е информация за движението и паркирането, направени са заснемания и преброявания на потока от МПС.
От нашето изследване видяхме, че

ЗА ЦЕНТРАЛНАТА ГРАДСКА ЧАСТ СА НЕОБХОДИМИ ОКОЛО 500 ПАРКОМЕСТА

Реално към момента  обособените паркоместа са около 36%. Останалите автомобили се паркират незаконно по улиците и тротоарите“.
Потърсени са свободни площи за паркинги. Намерени са няколко зони. Едното е до товарно-разтоварната гара, което би свършило работа, но голяма част от него е частна собственост. В момента Общината води преговори с БДЖ по този въпрос. Има такава зона и около болницата, около РПК, но трябва да се водят преговори и с техните собственици. Поради тази причина е потърсена възможност за паркиране в рамките на улиците.

КАТО ПЪРВИ ЕТАП СЕ ПРЕДЛАГА „СИНЯ” ЗОНА С ПЛАТЕНО ПАРКИРАНЕ,

а идеята е тя да се разшири на следващ етап. Засега синята зона ще е заключена между улиците „Хр. Смирненски”, „Цар Симеон”, „ Г. С. Раковски”и ул. Ал. Стамболийски”. Там ще бъде въведено платено паркиране. А в проекта се предвиждат и обособени зони по периферията за свободно паркиране. За първия етап осигурените паркоместа за платено паркиране ще бъдат 140, а 300 ще са за свободно паркиране. Предложени са и цени за платено паркиране почасово, както и преференции за живеещите там, които евентуално ще ползват карти. Свободни зони  за паркиране са предвидени в района около ПГ „В. Пеев” – ул. „Отец Паисий”, „Добри Чинтулов”, ул. „Шипка”, ул. Воденицата”, и др. където ще се въведе еднопосочно движение с възможност за паркиране от едната страна.
На втория етап в синята зона ще се включи ул. „В. Левски”, ул. Джиджовска” и ул. „Страцин”.
Предложено е и да има наказателен паркинг под жп гарата, където ще се репатрират колите при нарушение в синята зона. За първия етап ще бъдат необходими като начало около 260 хил. лв.
„Това са доста непопулярни мерки – каза зам.-кметът инж. Георги Петков. – Затова можем да кажем „браво” на кмета Емил Иванов за куража да се започне работа по този проблем. Според нас това е изпълнимо, въпросът е да започнем, ако трябва улица по улица. Това е осъществено и в други малки градове, Своге доста закъсня” .
Всичко това обаче ще бъде обект на Наредба за организация на движението и паркирането, която трябва да се разработи от Общината и да се приеме от Общинския съвет, да се предложи за обществено обсъждане. След това трябва да се направи маркировката и знаковото стопанство. В най-добрия случай до краен резултат – въвеждането на първия етап, може да се стигне евентуално до края на следващата година. Макар че това ще бъде облекчение за всички, вероятно ще има и недоволни – че вече трябва да се плаща за нещо, което се ползва. Но пък доволните ще са в пъти повече.

1 коментар

  1. Здравейте,
    Въпросът ми към вас е следният:Живущите в блоковете на ул.Цар Сименон ще трябва ли да плащат синя зона за паркирането на автомобилите си пред домовете си?