На 19 октомври бе Денят на българския лекар. Чества се от 1996 г. когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Свети Йоан/Иван/ Рилски. Според преданието Свети Йоан Рилски Чудотворец е извършил много чудеса през живота си и подир смъртта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила. Именно затова и българските лекари са избрали светеца за свой закрилник. На този ден се връчва отличието „Лекар на годината“.
По този повод учениците от Хв клас на ПГ „Велизар Пеев” направиха дарение на многопрофилната болница –картини, нарисувани от тях и други възпитаници на училището. Тези, които са със сюжети и герои от детски книги и филми ще бъдат за детското отделение. Идеята е възникнала спонтанно. ”Искаме болните деца да се радват на нашето творчество – споделиха те, – да внесем малко цвят и да им помогнем да оздравеят по-бързо”. Другите картини ще зарадват болните в останалите отделения и пожеланието е да повлияят благотворно за тяхното лечение и възстановяване.
Картините бяха приети от д-р Томчева–управител на МБАЛ Своге, която изказа на учениците сърдечна благодарност за хуманния жест.
На празничния коктейл тя пожела на колегите си да са здрави и да няма нито един миг от техния живот, в който да съжаляват, че са избрали тази професия, да имат много излекувани и благодарни пациенти .
– Много бих искала в болницата да има един добър дух на колегиалност, толерантност и любов към нашите пациенти – каза тя за нашите читатели. –Болницата работи добре, стабилизирахме финансовото й състояние. Вече 8 г. никога не сме забавяли заплатите и винаги сме ги изплащали в пълния им размер. Нямам притеснения, че можем да имаме съдбата на болниците, чиито персонал протестира.
Сега чакаме това, което кметът ни обеща – да се монтират слънчеви колектори и да минем на отопление с пелети. Това ни дава надежда, че в резултат на тези промени ще направим значителни икономии на средства и ще повишим качеството на здравното обслужване.