На 14 септември бе  професионалният празник на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. На тази дата през 1905 г. е свикан първият пожарникарски събор /конгрес/, основава се  и първото пожарно дружество с печатен орган списание „Пожарно дело”.
На 12  септември колективът на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в Своге отбеляза своя празник. Гости на огнеборците бяха деца от детската градина „Александър Вутимски”. Нейният директор Румяна  Илиева  прочете поздравителен адрес, а  малките момчета и момичета с удоволствие облякоха защитните дрехи, сложиха каските и „потушиха” с вода няколко „пожара”, чуха сирената на пожарната. После домакините ги почерпиха с бонбони и им подариха пособия за рисуване.
Началникът на РСПБЗН инж. Георги Колев пожела на колегите си здраве и сили, за да се борят успешно с проблемите. Той разказа за нашите читатели, че са предвидени и срещи с отряда „Млад огнеборец”, сформиран към Районната служба, с бивши служители.
На въпроса спокойно ли е било за тях отминаващото лято, инж. Колев сподели:
– И нас не ни подминаха пожарите в сухи треви и храсти, но бяха в много по-малки мащаби. Реагираше се своевременно, а и растителността в планината  все още не беше съвсем изсъхнала. Имаше по-сериозен пожар в землището на Дружево, но в гасенето там се включиха освен нас  служители на Горското стопанство и местното население.
За съжаление все по-малко може да разчитаме на  жителите на селата. Повечето от тях са доста възрастни, а и селищата се обезлюдиха. Имотите не се обработват, обрасли са, труднопроходими и недостъпни са и те, и пътищата до тях. Противопожарната техника трудно стига до  такива места.
Два сериозни пожара имаше в Церово. Там изгоря склад на една фирма, произвеждаща материали за басейни, а другият бе в дърводелната. Предполагаемата причина и в двата случая е късо съединение. Затова обръщаме внимание на ползвателите на такива обекти да засилят вниманието си за обезопасяване на електрическите инсталации.
Пожар имаше и в завода за картонени опаковки „Графобал”, където мълния е предизвикала късо съединение в главното ел. табло. Доброто е, че е забелязан навреме и веднага е подаден сигнал, затова и щетите са малки.
Вече е есен, усилено се прави зимнина и искам да се обърна към гражданите:
Нека бъдем внимателни с огъня, да избягваме запалването му на открито. А ако палим такъв огън трябва да сме сигурни, че наоколо е почистено, за да не се разпространи. Проблемът е, че това се случва предимно в домовете на възрастни хора, които не могат сами да си помогнат и пожарът се развива много бързо.