Новата учебна година започна в ПГ „В. Пеев” с план-прием 5   паралелки – 3 след седми и 2 след осми клас. Новите специалности тук са „Приложно програмиране” и „Електрически превозни средства”. Втората специалност е съвсем нова и атрактивна, тъй като  включва подготовката на специалисти по електромобилите – колите на бъдещето. В нея има ученици и от съседни общини и София. Стефани  Димитрова, Даяна Величкова и Радостина Ценова, които идват от Гара Лакатник, са убедени, че тук ще получат образование с високо качество. Общо в гимназията ще се обучават 500 ученика от 42 учители.
През тази учебна година  предстои и голямо строителство, коeто включва спортна зала и пансион, саниране, преоборудване на кабинети в най-старата част на сградата и  др. Ще се обособи и модерен фитнес център. За този проект са предвидени 1, 5 милиона лева. Това сподели за читателите директорът на гимназията Станчо Атанасов.
Първият учебен ден бе както винаги тържествен и започна с вдигане на националния флаг, посрещане на знамето на училището и празничен водосвет, отслужен от отец Валери.
Учениците и учителският колектив бяха поздравени от Илия Левков (сн. вдясно) – председател на УС  на индустриалния  клъстер Електромобили” (ИКЕМ). „Горди сме, че електрическата мобилност е вече част от българското образование – каза той. – Вярваме, че сме поели заедно този път, който води към развитие и успех. ”
Той връчи и удостоверения на двамата преподаватели, които ще обучават учениците по електрическа мобилност – Георги Димитров и Георги Кръстанов. Анита Ангелова – помощник-директор в ПГ „В. Пеев”, прочете поздравителен адрес от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.
Изпратени са поздравителни адреси от Милена Дамянова – председател на комисията по образование в парламента, Янка Такева – председател на синдиката на българските учители и читалище „Градище 1907”.
Вероника Лозанова, която през миналата учебна година завърши с отличие 12-ти клас, връчи ключа на знанието на следващия випуск. Директорът на учебното заведение връчи купи на изявените спортни състави.

И в СУ „Иван Вазов” 15 септември бе изключително празничен.  Алексия, Анджи и Зара, както и другите първокласници дойдоха с огромни букети и много развълнувани. Всички те по традиция бяха посрещнати от по-големите ученици и бъдещите им учителки. Вдигнат бе националният трикольор, посрещнато бе и училищното знаме. Отец Любомир Пешев прочете молитва за успех през новата учебна година. Теодора Иванова – майка на първокласник и ученици от 12-ти клас поздравиха децата и техните учители с първия учебен ден.
Любомир Янакиев – директор на училището, се обърна с топли думи към учениците, родителите и колегите си. Поздравителни адреси бяха изпратени от инж. Валентин Михайлов – зам.-кмет на общината и Христо Йовов – председател на читалище „Градище 1907”.
Нина Копринджийска – заместник-кмет на общината, удари първия училищен звънец и поднесе приветствие от името на кмета Емил Иванов и цялото общинско ръководство. ”Бъдете мотивирани и креативни. Проявявайте смелостта си винаги, когато ви е нужен успех” – пожела тя на учениците. А на учителите – да бъдат стожери на знанието и просветата. „В днешната глобализация и смутни времена е важно да стоим здраво до  корените си и да развиваме потенциала и уменията, които ще ни запазят като нация”.