Цвета Порязова
Марияна Божилова

На 2 септември в Искрец се проведе 23-тият събор на ловците от ЛРС „Грохотен”. Стадионът побра представители на всички 18 дружини от общината, които опънаха шатри и навеси и насядаха на сладка приказка  далеч преди неговото начало. Музиката, сергиите на търговците, щандовете за бира и безалхолни и скарите допринесоха за празничното настроение. А за всички присъстващи  майстор-готвачите Георги Димитров и Антоанета Димитрова приготвиха 7 казана с курбан чорба.
Съборът бе открит от Методи Пешев – председател на сдружението, който поздрави ловците. Отслужен бе и празничен водосвет с освещаване на знамената на дружините.
По традиция се проведоха няколко състезания. В  тегленето на джип най-силен се оказа миналогодишният победител Росен Минков от Ябланица/сн. 3/. След него се наредиха Влади Минчев от дружината в Заноге и Иван Георгиев от Дружево.
 В състезанието по футбол участие взеха десет дружини и битката бе оспорвана. На първо място бе класиран отборът на ловна дружина „Искрец”, следван от дружина „Дружево” – на второ място и дружина „Огоя”- на трето място.
В състезанието по ловна стрелба участие взеха предимно млади ловци, като с най добри попадения в мишената бе Мартин Гунев от дружината в Луково,  следван от Александър Тодоров от  Вл. Тричков – на второ място и Слави Найденов от Ябланица – на трето място. За победителите бяха осигурени награди.
В дружинката на Дружево бе и 70-годишният Йончо Петров. За читателите на вестника той каза, че е ловец от 50 години, през които е отстрелял 105 диви прасета. Даже и едно живо е уловил. После, с вдъхновението на стар ловджия, разказа подробно как веднъж е отстрелял 3 едновременно. Този сезон ще има много според него, един ден срещнал стадо от 18 животни.
Ловът не е единствената дейност на сдружението. Неговият председател Методи Пешев разказа:
– През юли разселихме в Искъра около 700  двумесечни патици, които вече започват да летят. Мина курсът за подготовка на млади ловци. Подготвихме 71 човека, от които и 2 дами, които се справиха по-добре от някои от мъжете. Само четирима не успяха да издържат изпита.
Това лято в страната имаше много пожари, затова сме нащрек. Спазването на противопожарните правила за нас е задължително и смятам, че ловците от общината са стриктни в спазването им. Те знаят какво носи един пожар и за дивеча, и за природата, затова масово участват в гасенето, когато  това се наложи.
Празникът в Искрец  продължи до късно. Въпреки горещото време и млади, и стари се хванаха поне на едно от многобройните хора, извили се на зелената морава.