Жители на с. Владо Тричков заплашиха в началото на август, че ще започнат гражданско неподчинение поради недостига на питейна вода. До тук – нищо ново. Проблемът с водата не само в това, но и в съседните села, тлее от години. И причините за това са няколко.
На първо място – едва ли някой знае колко са т. н. частни водопроводи, прокарвани от местни жители и виладжии. Хубавото им е, че не се плаща такса вода, а лошото  – че не се поддържат от ВиК.  И те се затлачват, буренясват и почти всичката вода се губи. Особено през лятото. А и централните водопроводи и всички тези аматьорски направени водохващания са от миналия век – достатъчно време тръбите да корозират и да се налага смяната им.
Друга причина е много горещото време. Тази година още през май доста от водоизточниците са пресъхнали. Най-важната причина обаче според кмета на с. Вл. Тричков Иван Николов е многократното увеличение на населението през летния период, когато потреблението нараства в пъти. Често – освен за пиене и битови нужди, тя се разхищава – някой полива „нон стоп” градината /без да го е страх, че ще плати /голяма/ такса/, друг си пълни басейна. Затова по традиция тук има воден режим през летните месеци.
Думата беше за друго – колко лесно е само да искаш и нищо да не даваш, да си просто консуматор и с нищо да не си допринесъл за селото, освен че се пишеш за „будна съвест”.  Особено когато става въпрос за временно пребиваващи в селото през лятото – тяхното мнение е, че някой трябва непрекъснато да ги обгрижва, а дори не си правят труда да се регистрират адресно тук.
За това си поговорихме с кмета и едно младо момче – Даниел Иванов, докато пътувахме в жегата към водохващането в кв. Клисура, което се ремонтира със средства от Общината и доброволен труд на група ентусиасти.
Трудно бе да се разбере, че в дола, в който е хваната водата преди десетина години, има вододайна зона. Всичко е обрасло, затлачено, наноси и растения са запълнили тръбата. Някакво парче бодлива тел показва, че някога е имало ограда, а указваща табела въобще не се виждаше, някъде е затрупана. И как в този случай да има вода?
С помощта на земекопна машина   трасето вече бе почистено от фирма „Тотал” и се виждаше, че водната струя никак не е малка.
На връщане срещнахме Росен Ангелов, който караше и по-малък багер, за да се  изрине изкопаната пръст и да се оформят скатовете. След него пристигна Димитър Петров с камион камъни, събирани 2 дни един по един, с които да се дренира мястото и с нови тръби, за да се сменят старите –   запушени и почти изгнили. Трябва да се сложи наново и чакъл, и филц, и глина…. С други думи – да се направи всичко отново, както преди 10 г.
Минали са младежите по къщите, поканили са хората да помогнат, но всичко си е останало там, на портата… Кметът се е върнал преждевременно от почивка и, макар че още бе в отпуск, всеки ден се занимава с „парещия” в жегата проблем. Организирана е  общоселска среща. Пуснати са покани към населението за участие през почивните дни в ремонта на каптажа и резервоара в м. „Мозайката”.
От разговора с Иван Николов се разбра, че са направени графици за водоползването във всички махали. Всяка от тях има по един резервоар, а в Клисура са два – един към ВиК и този, изграден на частни начала, който сега се ремонтира. През зимата, когато е бил замръзнал, отново с помощ от Общината проблемът е решен. В центъра на селото също има резервоар от 50 куб. м., който е към стария водопровод, обслужван от ВиК, но е бил предназначен за около 1000 човека, а сега през лятото те са двойно и тройно повече.
А как според него  може трайно да се осигури достатъчно вода? Явно с нагнетяване на напрежението няма да стане.
– Могат да се решат проблемите с един нов водопровод, който да обхване и всички съседни на Вл. Тричков села – Батулия, Реброво, Луково, Томпсън – каза той. – Има такъв проект – да се докара вода от Елешница, но той някъде отлежава. Тези инвестиции с времето ще се изплатят, но явно засега няма средства за това. Те не са по силите на Общината и определено държавата трябва да се намеси. Министерствата на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите трябва да се заемат, защото нашият район е гъсто населен и тук идват все нови и нови хора.
Можем да облекчим донякъде нещата с почистването на старите каптажи, с подмяната на тръбопроводите, но това не е кардинално решение. Би могло да се реализира и една друга идея – да се направи връзка с водопровода на Нови Искър например и през горещите 3-4  месеца да се ползва известно количество от тяхната вода. Това е въпрос на договаряне и с него трябва да се заемат специалистите, да се подходи професионално. И да се поставят водомери във всеки двор. Сега половината от населението плаща водата на база или нищо не плаща.
Освен каптажа в местността „Скока”, в Клисура ще се направи ремонт и на другия резервоар. Ще започне прекаптиране и в Ромча, където всичко е в кал и коренища и водата изобщо не влиза в тръбата. Там някои „изобретателни” хора пускат в резервоара помпи и си изпомпват вода. За съжаление каптажите не са „пипани” повече от 20 г.
Г-н Николов благодари още веднъж за проявената отзивчивост и голямата помощ от страна на Общината, въпреки че този каптаж в мах. Клисура не е нейна собственост. Има идея тези водопроводи, които не са към ВиК, да се актуват като общинска собственост и да се заплаща от потребителите някаква такса, за да се поддържат. Сега за материали и машиносмени за каптажа в Клисура ще бъдат дадени няколко хил. лв. За 6-ти път се е наложило да смени кранчето на една чешма в селото, което непрекъснато се чупи от вандали. 100 лв. са дадени, но все пак са разходи…
За 8-те месеца, откакто Иван Николов е кмет, са ремонтирани  улици за около 20 хил. лв. Продължава обновлението в детската градина, направен е ремонт на покрива на кметството и е сменена  дограмата – общо за 15 хил. лв. Идеята е сградата да се санира също, да се ремонтира основната зала… Затова кметът е благодарен, че Общината е с лице към проблемите на селото.
    Няколко дни след посещението ни във Вл. Тричков разбрахме, че в организираната среща с населението са взели участие зам. -кметът на общината инж. Георги Петков и началникът на ВиК –Своге. Присъствали са над 100 човека – основно новозаселили се в последните 1-2 г. Създаден е инициативен комитет с председател Илка Христова, който ще събере подписка и ще я внесе в МРРБ и МОСВ и ще търси  съдействието на омбудсмана Мая Манолова. Целта е да се потърси помощта на държавата с проект и средства през тежките летни месеци  селото да се включи във водопровод  на „Софийска вода”.
– При това положение ВиК ще постави навсякъде водомери, защото  водата няма да е даром, а ще е с по-висока цена от тази, която сега се ползва – обясни кметът Иван Николов. – В бригадата в събота и неделя се включиха над 20 младежи, които свършиха добра работа. Каптажът бе ремонтиран, всичко  бе изпълнено съгласно предписанията на техниците от Общината.
При разумно използване ще има вода за пиене и за битови нужди, но за поливане и пълнене на басейни няма да има. Апелирам към всички да се влага разум в използването на водата. Нямаме друг избор.

Едно трудно лято ще мине в работа за живителните капки вода. А какво ли ще  е следващото?