От 28 юни до 2 юли в Охрид, Македония се проведе  фестивал за представяне на българската култура, фолклор и традиции. Дните се организират от асоциацията за култура и изкуство „Арт вивенди”- Македония, фондация „Жар ес ” – България с подкрепата на  посолството на България в Република Македония, българския културен център в Македония, сдружението  за македонско-българско приятелство в  Охрид и Нов български университет.
Целта на събитието в пиковия туристически сезон в красивия Охрид е да бъде създадена атракция, която да запознае гости и туристи с българския песенен и танцов фолклор. Идеята на организаторите е популяризиране на традиционните български народни изкуства чрез възможностите на туризма и медиите. В него взеха участие 21 танцови състави, оркестри, ансамбли, между които и представителна група на хор „Сезони” към читалище „Градище 1907”.
Състезателната част се бе в рамките на 2 вечери.  Тя започна с дефиле на участниците. На път за естрадата в стария град те преминаха, облечени с пъстроцветните български народни носии,  със знамена, музика и танци, посрещнати от местни жители и туристи с овации и много снимки. Гости на фестивала бяха секретарят на Държавната агенция за българите в чужбина Красимир Томов, председателят на сдружението за българо-македонско приятелство Петър Колев, Антония Велева – културно аташе на консулството на Р България в Македония.
Дните на българската култура бяха открити от заместник-кмета на Охрид Ангел Янев. Поздравления към участниците и домакините поднесоха Теодор Русинов – ръководител на генералното консулство на България в Битола и Кръсте Ристевски от сдружението за българо-македонско приятелство.  Журито бе оглавено от д-р Маргарита Кръстева от НБУ.
Нашите самодейци бяха втори в програмата през първата вечер. Те участваха с две народни песни. Макар и в намален състав пяха сърцато и заслужено спечелиха  медал за достойно представяне и сертификат за поощрение за значителен принос в запазването и разпространението на българския фолклор, култура и традиции извън границата. Наградите бяха връчени в края на втората вечер.
Дните  на фестивала бяха и време за докосване  до красотата на Охрид. Желаещите имаха възможност да обиколят с кораб Охридското езеро, да посетят манастирския комплекс „Свети Наум”  на едноименния остров, да разгледат забележителностите на града. А високите до 40 и повече градуса температури бяха посрещнати от мнозина  в хладните води на езерото или басейна на хотела.
Пътуването бе осъществено с помощта на Общината, за което групата благодари най-сърдечно.