Четвъртият фолклорен събор „Фолклорни ритми в полите на Балкана” тази година бе съчетан с традиционния празник на Искрец – Пресвета. Той бе организиран от НЧ „Възраждане 1928” и кметството. И докато на стадиона се редуваха певци и танцьори, в повечето къщи се посрещаха скъпи гости. Това обаче не намали присъствието на местни жители и любители на фолклора от цялата страна, които се наслаждаваха на игривите ритми и кръшни хора. А като на всеки събор не липсваха и сергиите, и люлките. И изненадващо – времето бе хубаво, дъждът –излял се през нощта, търпеливо изчакваше да се повеселят хората.
Васил Дойчев – председател на искрецкото читалище, поднесе приветствие към самодейците и гостите и им пожела успех.Съборът бе официално открит от кмета на селото Радослав Янчев. Програмата започна с изпълнение на смесен академичен хор „Сияние”от читалище „Райко Алексиев 1947” – София, последван от танцов театър „Светлина” при НЧ „Градище 1907”.Читалище „Дълбошница 2011” от Петрич бе представено от танцовия състав „Българка” от София.
До края на деня от Своге взеха участие още детският танцов състав „Ха, сега” и танцов състав „Голем мерак”, а от София – клуб за български народни танци „Рипни-ка” и танцовата школа „Веселите шопи”.Своето майсторство показаха  и танцовите състави „Церовче”от Церово, „Лудо младо” от Гара Бов и клуб за народни танци от Томпсън. Сред гостуващите състави бяха и „Българско хоро” от Банкя, фолклорна група „Здравец” и група за народни танци от Вл.Тричков. Нови Искър участва с танцова школа „Шопите”, танцов състав „Искрица”,мъжка група за изворен фолклор и женска вокална група „Омайни гласове”.
Домакините  от читалище „Възраждане 1928” се изявиха в края на фестивала. Това бяха клуб за народни танци „Искрец”, детски танцов състав „Искрици”, танцов състав „Който може, го може” и битовата дамска група.
Всички участници получиха грамоти за участие и покана за гостуване на празника догодина.