Денят на славянската писменост, на българската просвета и култура бе двоен празник за Своге, защото бе  чествана и 110-годишнината от основаването на читалище „Градище”. Проведена бе тържествена среща, която събра няколко поколения читалищни деятели – членове на настоятелството, дарители, художествени ръководители, самодейци, граждани. А изложбата на фотоси от миналото и настоящето на читалището и позабравените спомени върнаха всички към славната история, започнала през 1907 г., когато Зарко Коцев и съмишленици слагат началото на това родолюбиво дело.
Срещата започна с музикален поздрав от възпитаници на детската градина в Церово. След това председателят на настоятелството на читалище „Градище” Христо Йовов връчи призове за заслуги към читалищното дело.
С юбилеен знак за принос в читалищната дейност в категория „Народно пеене” бяха отличени Снежана Борисова и Снежана Сандова; в категория „Театрално изкуство” юбилеен знак получиха Николай Величков, Страхил Иванов, Феликс Кенов и Георги Антонов; в категория „Танцово изкуство” – Мая Ташунова; в категория „Приложно изкуство”- Любен Апостолов. За дългогодишна библиотекарска дейност с отличието бяха удостоени Елена Раденкова и Василка Исаева.
С плакети за заслуги към развитието на читалището бяха наградени Параскева Маринкова и Славка Ангелова – дългогодишни изпълнители; Велин Величков, Ани Христова и Нина Станчева-членове на читалищното настоятелство и проверителната комисия; Петър Веселинов – дарител; Видин Илиев – дългогодишен председател на настоятелството; Ангел Градев и Бисерка Димитрова – секретари на читалището.
За принос в развитието на читалището и с благодарност за съпричастието към читалищните дела с плакет бе удостоен и кметът на община Своге Емил Иванов, който е бил и председател на читалището. Наградата прие зам. -кметът инж. Валентин Михайлов, който благодари от името на кмета и пожела нови успехи на читалищните дейци.
Излъчени бяха и две специални номинации – благодарствен знак на Богомил Митров за подпомагане на читалищната дейност и на Иван Иванов – за цялостен принос като хореограф на поколения танцьори.
С решение на настоятелството дългогодишният читалищен деец и общественик Любен Апостолов бе предложен на Общинския съвет за удостояване със званието „Заслужил гражданин на Своге”. Красимир Петков – председател на ОбС, прочете решението, с което съветниците единодушно приеха на сесия това предложение.
Зам. -кметът  Нина Копринджийска поднесе специално издание книги като дар за читалището от името на общината.
Празникът продължи с  тържествен концерт. Той започна с изпълнения на гостуващите група гайдари и ансамбъл „Зорница”, както и на любителския театър „Асорти” и  танцовата трупа „Светлина”. Поздравление по случай Деня на славянската писменост, на българската просвета и култура и юбилея на читалището  поднесе Христо Йовов.
В концерта се включиха още фолклорната група „Китка”, детският танцов състав „Ха, сега”, малките танцьори и гимнастици с ръководител Силвия Маринкова, хор „Сезони”, мажоретните състави към читалището.
Поднесени бяха цветя от НПО „Дива земя”. Прочетен бе поздравителен адрес от кмета на общината Емил Иванов. Получен е поздравителен адрес и от областния управител. Концертът завърши с  танци на ансамбъл „Зорница” и изпълнения на гайди.