Въпреки горещото време на 13 май, много жители и гости на общината присъстваха на финала на „Празници на хляба” 2017, който се проведе на площада в града. Разнообразието в тематиката, творческото умение, показано от участниците във второто издание на фестивала, красотата и оригиналния вид на всеки един от хлябовете привличаха погледите. А имаше какво да се види. В надпреварата участваха представители на Своге и спечелилите конкурса в селата.
ПГ „Велизар Пеев” се представи с няколко погачи, сред които и детска пита, нетрадиционен хляб с шоколад, с форма на книга и др. Анета Иванова от Искрец бе изработила хляб, украсен като карта на България, върху която бяха разположени макети на връх Шипка, В. Търново, Рилския манастир и училището в селото. Анита и Александър Яневи бяха изработили погача с икона и още една с форма на таралеж. Мадлена Божилова – Амин впечатли с хмелов хляб и оригинална украса – богинята Лада. Петя Стоянова от Реброво участва с кошница от тесто, пълна с хлебчета с различен пълнеж. Йорданка Тодорова от Лакатник беше поставила надпис от тесто „И ний сме дали нещо на света” и „Не се гаси туй, що не гасне”и портрети на Кирил и Методий .
Трудно е да се изброят всички оригинални идеи, вложени в обредните хлябове, но имаше и много фигури на птици,  плодове и цветя. Имаше и сватбарска погача, и прощапулник от Миланово, и цветна пролетна погача, и пита „Четирилистна детелина”. Редом до питите бяха и гаванки, пак от тесто, със сол и пипер, имаше и мед, и сирене, дори и свогенски зелник. А Георги Райков от Свидня беше приготвил и лозови сърмички…
Празникът започна с изпълнение на мажоретките към НЧ „Градище 1907“- гр. Своге и с поздравление от зам. -кмета на общината Нина Копринджийска.   Специални гости бяха инж. Юлия Панджерова – част от журито на “Bake off: най-сладкото състезание“ и старши учител в софийската професионална гимназия по туризъм, доц.   д-р Ася Панджерова – директор на Център за професионално обучение „Хотелиерска лига“; Ангелина Ангелова – административен директор на сдружение „Маринела“ и Петър Николов – главен готвач на хотел „Маринела“ и Добринка Вацанова, част от екипа на шеф Иван Манчев. Те и Андрей Маринков – един от инициаторите на празниците, бяха жури на състезанието.
Финалът се проведе в два кръга – първо журито оцени участниците от град Своге и излъчи победителя – Мадлена Божилова – Амин, следвана от 12-годишния Александър Янев, Иванка Кръстанова, Лилия Георгиева и Радослава Иванова . Те се състезаваха с победителите от селата във втория кръг на финала. Всички единадесет ученици заедно с учителския колектив от Професионална гимназия „Велизар Пеев“, които се класираха за финала, получиха две специални награди  – демонстрационен семинар и двуседмично обучение в Италия.
Докато журито оценяваше питите на участниците от селата имаше изпълнения на певицата Антония Маркова. Накрая се проведе и церемонията по награждаване. Преди това Тодор Нечев – собственик на месокомбинат „Петрохан” и магазини „Аванти”, поздрави участниците за отличното представяне и ръководството на общината за патронажа и организацията на празника.
Трето място бе спечелено от Анета Иванова от село Искрец, второ място – от Миглена Цветкова от село Реброво, които получиха специално изработени статуетки и парични награди, осигурени от Община Своге. Победител в тазгодишния конкурс стана Мадлена Божилова, която спечели титлата „Майстор на замесването на обредни хлябове”, както и специална награда за най-добър външен вид на празнична погача.
Всички участници получиха награди от месокомбинат „Петрохан“ – луксозна серия месни деликатеси, както и грамоти за участие. На Георги Райков от Свидня бе връчена специална награда –„Ваучер за участие в сладкарски Мастър клас“. Петя Петрова от село Реброво получи „Ваучер за двама за зимен сезон 2017/ 2018 г. в хотел Пампорово“. Специални награди за най-атрактивно представяне бяха връчени на Драга Борисова от с. Миланово и Йорданка Тодорова от село Гара Лакатник, а за пита с най-добър вкус бе наградена Иванка Кръстанова от град Своге. Александър Янев пък ще може да отиде на семинар и обучение в Италия, заедно с учениците от Професионална гимназия „Велизар Пеев“.
Празникът завърши с дегустации на питките. А в хората, които се извиха на площада, се включиха танцьори от „Голем мерак”, участници в конкурса и граждани.