РЕБРОВО
„Ребровци са надминали себе си“- каза Нина Копринджийска- заместник- кмет на Община Своге и председател на журито в конкурса „Прозници на хляба”.  Изборът на журито беше почти невъзможен. Ето защо не един, а двама участника бяха допуснати до финала на 13-ти май на градски площад- Своге. Големият победител, който си тръгна от фестивала със специална статуетка, грамота и парична награда бе  Миглена Цветкова. Тя смая журито с погача във формата на кошница, от която се подаваха житни класове и книга. Петя Стоянова пък е момичето, което ще има възможност да се бори на финала наравно с нея. Тя представи оригинална погача- кошница с хлебчета с различна плънка- чубрица, сирене и карамелизиран лук.

ЛУКОВО
Дванадесет участника в Луково премериха сили с вкусните и атрактивни на вид погачи. От малки до големи се събраха, за да отдадат почит към хляба. Журито беше затруднено в оценката си. Най-възрастният участник във фестивала, впечатли  журито с домашна чубрица, приготвена от 17 вида билки. Големият победител от село Луково, който ще се бори за голямата награда на финала на 13 май на градския площад, е Лидия Ненкова.

ВЛАДО ТРИЧКОВ
Най- младият участник тук бе на 25 години, най- възрастният- на 79.  Публика и жури се насладиха на сватбарска и великденска погача, погача, замесена с домашна квас, погача, пресъздаваща всички български празници и ритуали. Победител  стана Юлияна Николова. Тя се представи с питка „Слънце“, която съчета вкус и визия. Майсторлъкът е в плетката на погачата, а самата питка беше гарнирана с люта чушка и домашен суджук.
Специално за участниците в село Владо Тричков „София мел“ и кметът  Иван Николов бяха осигурили подаръци- престилки и шапки. Децата от школата към НЧ “Народна култура 1954″- с. Владо Тричков бяха наградени със специални грамоти за участието си във фестивала със страхотния рецитал „Не се гаси, туй що не гасне“ и страхотните им танцови изпълнения. Такива получиха и всички участници- майстори на обредни хлябове. Отец Стефан отслужи и празнична литургия за здраве.
За да разкажат за „Празници на хляба“ в Радио FM+ и „Ива от сутрин до вечер“ гостуваха водещата на фестивала Цветослава Петкова и победителките от селата Реброво – Петя Стоянова и Владо Тричков – Юлияна Николова.

ГАРА БОВ
Празник на хляба се проведе и в Гара Бов. На 30 април на голяма маса на площада бяха подредени 17  погачи. Грънчарското колело бе подготвено за десетките туристи, желаещи да се докоснат до грънчарството. Изложбата-базар на керамика и плетива очакваше своите посетители, но преди всички тях пристигна дъждът. Тогава всичко планирано за деня се случи на читалищната сцена и в Неделното училище по грънчарство.
Докато на сцената течеше представянето на участниците /на възраст от 12 до 92 г. / и на приготвените от тях хлябове, в Неделното училище замесиха пита от глина за празника. За доброто настроение на организатори и гости се погрижиха състав за народни танци „Лудо-младо“ и танцова формация „Самодейци“.
Жури в състав: Нина Копринджийска – зам. – кмет на община Своге, Марио Вутов – кмет на с. Гара Бов и фелшерът Андрей Маринков определиха за най-вкусна питата, направена от Димитрина Младенова, която получи приз и парична награда. Всички участници получиха грамоти, а в края на празника Даниела Петрова поднесе изработената глинена пита на организаторите на празника.
Всички присъстващи опитаха от домашно приготвените погачи. Пред Неделното училище десетки туристи и гости на селището безплатно си изработиха глинени съдчета на грънчарското колело.
Денят беше дъждовен, но празничен и прекрасен!