Инж. Михайлов и ръководителят на фирма “Евроимпекс” Данчо Крумов

– Каква е  идеята и какво конкретно включва тя, г-н Михайлов?
– Свързана е с инвестиционната програма  за 2017 г. на „Евроимпекс” – фирмата, която извършва сметосъбирането и сметоизвозването в общината. Тя ремонтира старите и достави за нуждите на нашите селища 14 нови 4м3 контейнера и новата  сметосъбирачна машина, която е с обем 40 фута.
Отделно общинската администрация в края на м. г. купи  четири 4 м3  контейнера, 29 съдове тип „бобър” и 70 кофи. През 2017 г. започнахме поетапно да ремонтираме и подменяме съдовете по поречието на р. Искър от кв. Ромча до гара Лакатник, както и на  места, където през лятото собствениците на вили обикновено изхвърлят повече отпадъци – в района на Батулия, кв. Ромча, с. Владо Тричков, с. Гара Лакатник. Целта е да научим тези хора да  ползват съдовете  и да не се оформят нерегламентирани сметища.
През следващата 2018 г. Община Своге отново ще закупи съдове. За м. г. те бяха на стойност 22 хил. лв. През 2017 г. също сме предвидили такава сума. И това е отделно от инвестиционната програма на „Евроимпекс”. Направили сме анализ през 2016 г. къде е необходимо да сложим повече контейнери и кои са най-подходящите места.
– А какво се прави по въпроса за разделното събиране?
– Община Своге като част от Регионалното сдружение за управление на отпадъци – гр. Костинброд /РСУО Костинброд/ кандидатства и на 21 април внесохме  със 6-те съседни общини проект по Оперативна програма „Околна среда” по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации за предварително третиране на битови отпадъци“. Предвижда се на бъдещата инсталация да се компостират 2200 тона годишно зелени и биоразградими отпадъци.
– По селата хората се оплакват, че контейнерите са открити и безстопанствените кучета разхвърлят боклуците…
– Всички нови контейнери са закрити. В района на Батулия например трябва да има и открити, защото там виладжиите изхвърлят  обемни, едрогабаритни  мебели, дюшеци и др., които не могат да се поемат от сметосъбирачната машина. Важно е тези контейнери да бъдат разположени на най-подходящите места. Към Общината има  камион и с хората от временната заетост ние допълнително ги чистим.
– Друга година се правеше пролетно почистване в повечето селища и квартали. Сега предвижда ли се подобна акция?
– Миналата година направихме официално пролетно почистване, на което кметовете и жителите не се отзоваха. Събрахме само 8 тона боклук, което според мен е изключително малко. Затова тази пролет имаме друг подход – съвместно с кметовете в различно време започнахме да чистим в определени райони. В празничните дни например без много приказки и фанфари чистихме в Батулия и събрахме няколко камиона отпадъци.
Тези почиствания са свързани и с празниците на отделните населени места. Така преди празника на с. Реброво почистихме в селото. Същото направихме и в с. Владо Тричков, в с. гара Лакатник. Освен това започнаха поетапно да се мият местата, където се събират хората за празника – площадите и улиците в центъра на селата. Успоредно с това се измиват и улиците в кварталите и централната част на града. Това ще продължи до края на юни и ще  финишира с празника на град Своге – Петровден.
Във връзка с туристическия сезон отделяме специално внимание на селата Заселе, Бов, района около Вазовата екопътека и скалите на с. гара Лакатник.
– Какво може да се направи за ограничаване на нерегламентираните сметища?
– Истина е, че има много сигнали за нерегламентирани сметища. Община Своге полага усилия за почистването им. В района на Ромча до жп гарата се беше образувало едно такова сметище, организирахме заедно с кмета на Вл. Тричков неговото почистване. Това е една непрекъсната борба, ще отделяме средства, защото ако изоставим този проблем, територията на общината ще се покрие с боклуци. Особено на местата, където Община Своге иска да се развива в посока туризъм, не можем да си позволим да не чистим.
– Какъв е бюджетът за сметопочистване и сметоизвозване за 2017 г. ?
– Около 1 млн. 400 хил. лв. Приблизително колкото м. г. План-сметката е готова и мисля, че засега се изпълнява добре. Особено активни сме в началото на т. г. именно с подмяна на съдовете и с  това, на което Общината и лично аз много държа – след като има график, той трябва да се спазва, защото много хора чакат сметосъбирачната машина и сами изхвърлят боклука си.  Затова изискваме от фирмата той да се изпълнява стриктно и когато има проблеми да ги решаваме заедно и бързо.
Мисля, че с подмяната на съдовете дейността по сметосъбирането ще се подобри. В тази връзка призоваваме гражданите да не запалват боклука в контейнерите и да не го слагат встрани от тях. Усилията са общи и общинската администрация е готова да помогне на всеки и заедно да  опазим общината и природата  чисти.