На заседанието на Общинския съвет, което се състоя на 19 април, от комисията по образование, наука, култура и вероизповедания бяха внесени за обсъждане две предложения за удостояване със званието „Заслужил гражданин на гр. Своге”. Едното – на художника Мирон Манлихеров /посмъртно/ и другото – на Любен Апостолов – член на Задругата на занаятчиите.
    Мирон Манлихеров твори повече от 50 г. в Лакатник. Създал е над 1 500 картини. Средствата от продажбата на някои от тях той предоставя за лечението в чужбина  на болни деца. Негови картини има в Испания, Германия, САЩ и на обществени места в общината – училища, детски градини, читалища и др. Творчеството му е свързано с Искърското дефиле и природните забележителности в района. Осъществява над 30 самостоятелни изложби и преподава  на млади художници, предавайки им своя опит и знания. Номинацията за него е направена от инициативен комитет.  
    Любен Апостолов е известен като деец на културата, дългогодишен член е на настоятелството на читалище „Градище 1907” Голяма е заслугата му и за изработката  на битови тъкани и народни  носии, за съхраняването на традициите  и за предаването им на бъдещите поколения. Неговите изложби винаги будят възхищение  не само у връстниците му, но и у младите хора. Предложението за удостояването му със званието е направено от настоятелството на читалището в града.
    Всички присъстващи на сесията съветници одобриха предложенията двамата творци да бъдат удостоени със званието „Заслужил гражданин на Своге”.