Ръководството на  футболния клуб  дойде на заседанието на ОбС на 11 октомври с надеждата, че ще се реши въпросът за неговото финансиране. Оказа се обаче, че има много разминавания между очакваното /и обещаваното?/ и реалността.
Президентът на клуба обясни, че е имало уверение от страна на Общината да  подпомага финансово клуба, ако отборът влезе във В група, че кметът ще направи всичко възможно дарението от „ВЕЦ СВОГЕ” АД да се насочва към футбола. Досега обаче са били отпуснати само 26 хил. лв. при необходимост от 150 хиляди.

Това  е довело до напускането на 6-7 футболисти. „А и във В група само с местни момчета не може и няма как да играем” – отговори треньорът Димитър Стоилов на задавания напоследък въпрос за състава на  свогенския тим.
Общинският съветник Емил Атанасов попита защо се настоява за финансиране от общината, след като клубът е частен, а не общински. Той припомни, че още в началото на своето управление общинското ръководство е заявило, че политиката по отношение на футбола ще бъде най-вече на местно ниво – ще играят местни футболисти с минимални средства. „При този орязан бюджет пари за спорт почти няма, а и с колегите общински съветници обсъдихме, че е по-добре парите да се дават за детско-юношеската школа” – каза съветникът.
Петър Кръстев – съветник и председател на клуба в Лакатник, припомни, че „Спортист” в поредни 8 срещи има само една победа, а „Искър 2005” с много по-малко финансиране от Общината е доста напред в групата. „Време е да си търсите спонсори – заяви той. – Моите момчета сами си купуват екипите”.
Съветникът Юлиян Леков подчерта, че при регистрацията на клуба като  неправителствена организация в началото дори не е било написано, че е в обществена полза, за да може сега да се иска съдействие от страна на ОбС. А такова все пак има – освен отпуснатите 26 хил.лв. част от футболистите са наети и по програмата за временна заетост.
„Нямам представа с какви очаквания сте дошли и кой ви е дал надежда, че в бюджета има толкова пари” –  изрази общото мнение председателят на ОбС Александър Манолов. Той обясни, че разговор с общинските съветници за бъдещето на мъжкия футбол никой не е водил, че многократно ръководството на клуба е канено на среща чрез кмета, но то не се е явило. Разбра се, че клубното ръководство не знае за тези покани и като причина за това посочи недобрата комуникация с кмета на общината.
До някакво решение не се стигна, защото  съветниците бяха на мнение, че да се финансира частен клуб при този недостиг на средства в бюджета не е оправдано. А какво ще е бъдещето му е въпрос на време. И на инициатива.